Resurse turistice culturale din zona Ostrov-Adamclisi

Cum v-am povestit despre obiectivele turistice naturale ale Dobrogei, mai precis cele din zona Ostrov – Adamclisi, astazi vom vorbi despre edificiile culturale de interes turistic, pe care le veţi descoperi pornind din Constanţa, spre Ostrov.

Cele mai importante sunt Monumentul triumfal ‘Tropaeum Traiani’ – Adamclisi, situat la 64 km distanţa de Constanţa, Muzeul arheologic Adamclisi – clădirea moderna a muzeului, inaugurată în 1977 şi Cetatea Adamclisi, aflată la nord-vest de comuna Adamclisi, în mijlocul colinelor de la originea văii Urluia. Altarul roman de la Adamclisi se află tot în comuna Adamclisi, la mică distanţă spre est şi a fost ridicat din ordinul împăratului Traian în amintirea ostaşilor căzuţi în bătălie. Mai multe despre aceste monumente istorice puteţi găsi pe i-Tour, aici.

Alte obiective de interes sunt: Cişmeaua din piatră, de la mijlocul secolului XIX, din comuna Oltina, Muzeul tătăresc “Zulfie Totay” este unul dintre obiectivele turistice care amintesc oricarui vizitator de conotaţiile multietnice ale Dobrogei. Casa şi obiectele care se găsesc în gospodăria tătărească de pe strada Izvorului din Cobadin reprezintă un tezaur pentru comunitatea tătărească din Dobrogea şi nu numai, peşterile suspendate de la Dumbrăveni – sunt încăperi scobite în peretele muntos, asemeni unor bisericuţe. La 4 km de comuna Dumbrăveni cercetătorii au descoperit un complex rupestru, cu încăperi dispuse pe două niveluri: parter şi etaj, locuit în două etape, sec. al V-lea – al VIl-lea şi sec. al IX-lea – al X-lea.

Edificii de cult de interes turistic sunt:

Mănăstirea Dervent – (pe DN 3, între braţul Ostrov şi lacul Buceag, în satul Galiţa), monument istoric, dar şi izvor cu puteri tămăduitoare. Aşezământul este o ctitorie a monahului Elefterie Mihai (1929-1936) şi a fost ridicat pe locul unui cimitir creştin. Mănăstirea are două cruci din piatră ce par a creşte din pământ. Una dintre ele se află afara şi se pare că datează din secolul XVII. În apropierea mănăstirii se află Izvorul Tămăduirii. Istoria lui se impleteşte cu cea a creştinătăţii de acum două milenii, din sudul Dobrogei.

Mănăstirea Peştera Sf. Apostol Andrei – la iesirea din Ion Corvin, pe un drum lateral la 3-4 kilometri se află  Mănăstirea “Peştera Sfântului Apostol Andrei”.

Mănăstirea de maici Dumbrăveni – comuna Dumbrăveni. Acest complex paleocreştin prezintă analogii vizibile cu cel de la Basarabi – Murfatlar , fiind locuit în două etape, sec. al V-lea – al VIlea şi sec. al IX-lea – al X-lea.

Mănăstirea de maici de la Lipniţa – sat Lipniţa, Situat pe drumul ce leagă alte două lăcaşuri sfinte, mănăstirile Sf. Andrei şi Dervent

Schitul de maici Strunga – comuna Oltina, satul Strunga.

Biserica “Naşterea Maicii Domnului”1903 – Murfatlar.

Bisericutele de creta de la Murfatlar

Bisericutele de creta de la Murfatlar

Cele şase mici biserici rupestre de la Murfatlar, având ca anexe câteva încăperi şi galerii funerare, toate cioplite în cariera de cretă de la Murfatlar, pe malul drept al Canalului Dunăre – Marea Neagră. Acestea formează un sit arheologic şi un complex rupestru deosebit de important pentru istoria creştinismului de pe teritoriul ţării noastre. Se crede ca ansamblul rupestru de la Basarabi adaposteste prima biserică şi primele chilii ale unei mănăstiri, de pe teritoriul României. Complexul, format din camere şi galerii, este săpat într-un deal de cretă din apropierea carierei de extragere a cretei din comuna Basarabi, în imediata vecinatate a gării. Data intemeierii aşezarilor s-a putut face pe baza unei inscriptii din naosul unei biserici, şi anume leat 6500, adică anul 992. Acest complex reprezintă singurul monument care oferă informaţii importante despre arhitectura religioasă din perioada secolelor X-XII d.Hr., de pe teritoriul Dobrogei.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

Sursa foto si mai multe imagini aici.

Share

One Ping

  1. Pingback: Redescopera valorile! Dobrogea |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *