Muzeul-atelier Școala de la Piscu – un fenomen inedit în România

Undeva, la 40 de kilometri în nordul Bucureştiului, în salba satelor de câmpie vӑluritӑ, udatӑ de Râul Ialomița şi înţesată de lacuri pitoreşti, ce ascund vechi schituri, tradiţii şi meşteşuguri aproape uitate de lumea modernӑ, se aflӑ satul Piscu. Aici, o familie de artişti din Bucureşti poposea, în urmӑ cu peste 17 ani, cu scopul de a se reconecta cu natura, cu valorile de patrimoniu şi de a putea crea şi duce mai departe moştenirea culturalӑ. Membrii săi urmau sӑ descopere un vechi sat de olari, unde tradiţia era transmisă din generaţie în generaţie şi sӑ dezvolte aici unul dintre cele mai de succes modele de reabilitare culturalӑ şi de patrimoniu din România. Haideţi sӑ vӑ povestim!

Piscu, satul de olari

Piscu, la fel ca şi altele din zona, este un vechi sat de olari. Aici, încӑ din vremuri strӑvechi, oamenii îşi câştigau existenţa lucrând lutul şi arzându-l într-unul din cele peste 120 de cuptoare ale satului. Oamenii trӑiau în armonie cu anotimpurile, cu sӑrbӑtorile şi cu pӑmântul – sursa lor vitalӑ de hranӑ şi muncӑ. De prin anii 70 încoace, meşteşugul olӑritului a avut de suferit, iar meşterii mai în vârstӑ nu şi-au mai transmis mai departe îndeletnicirea, simțind că olăritul nu va mai merge… Astăzi, în sat, mai sunt numai 2 cuptoare care încă mai funcţionează.
Uliţele satului, gardurile şi porţile caselor, ţiglele, ferestrele şi chiar vechea bisericӑ din sat mai păstrează, totuşi, urmele vechii ocupaţii a sӑtenilor şi parcӑ te invitӑ sӑ descoperi ce se aflӑ în spatele zidurilor.

Povestea Şcolii de la Piscu

În anul 2006, familia Scripcariu: Adriana Scripcariu, istoric de artӑ şi Virgil Scripcariu, sculptor, ajungeau în Piscu pentru a se retrage din viaţa urbanӑ tumultoasӑ, a putea crea, studia şi a-şi creşte copiii în liniştea şi calmul rural. În scurt timp, ei descopereau o nouӑ lume şi noi oportunitӑţi prin care şi-au putut oferi cunoştinţele şi expertiza cӑtre comunitate şi au pornit la cercetarea satului, dar și la lucrul cu copiii localnicilor. Pentru 11 ani, au îngrijit și o școalӑ primară, unde îi învӑţau pe copii despre culturӑ, patrimoniu şi artӑ.

Citește continuarea articolului pe alphega-farmacie.ro.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *