Apus pe Valea Serparu

Turism ecvestru in Parcul National Munţii Măcinului

Pasionatii de miscare si iubitorii de natura care ajung in Dobrogea au posibilitatea de a vizita calare Parcul National Muntii Macinului din Judetul Tulcea unde pot vedea Padurea de fag dobrogeana, un habitat unic in lume. Administraţia Parcului National Muntii Macinului dispune de 4 cai si de echipamentul necesar pe care il pune la dispozitia iubitorilor de turism ecvestru. Accesul in Parcul Macinului costa 6 lei, traseul ecvestru costa 20 lei/persoana/ora. Pretul este cu adevarat un chilipir mai ales cand te gandesti la toata privelistea care te asteapta si la bogatia naturala a parcului.

Turism ecvestru in Muntii Macin

Parcul National Muntii Macinului este mai putin cunoscut din punct de vedere turistic, desi in vecinatatea acestuia o zona turistica deosebita atrage anual zeci de mii de vizitatori – Delta Dunarii. Muntii Macinului sunt cei mai vechi munti din Romania, rezultat ai orogenezei Hercinice. Altitudinea acestora variaza in parc intre 7 si 467 metri, pantele fiind abrupte, cu o diferenta de altitudine mare pe o distanta mica. Procesele de dezagregare a rocilor sunt active, avand ca rezultat surprinzatoare peisaje arhaice. Muntii Macinului au, astfel, o importanta deosebita din punct de vedere peisagistic si geologic, fiind o atractie turistica unica in tara.

Canionul Chediu, Muntii Macinului

Clima are pregnante caracteristici stepice, cu influente mediteraneene. Specifica acestor munti este ariditatea nemaiintalnita in muntii din Romania, cu veri fierbinti si uscate, toamne lungi si uscate, iar iernile foarte sarace in zapada. Cursurile de apa se incadreaza atat in bazinul hidrografic al Dunarii (Jijila, Luncaviţa, Cerna, Sorniac) cat si cel al Marii Negre (Taita). Debitele cursurilor de apa sunt reduse majoritatea avand caracter temporar, deseori formand cascade. Climatul acestor munti a determinat o varietate specifica, unica in Europa, cu interferenta tipurilor ecosistemice pontico – submediteraneene, central europene si asiatice, fapt ce confera Muntilor Macin atributul de sinteza in miniatura a doua continente – Europa si Asia. Aceeasi interferenta face posibil ca pe mai puţin de 1% din teritoriul tarii, sa se intalneasca peste 50% din speciile de flora si fauna ale Romaniei!

Testoasa Dobrogeana, Muntii Macinului

Acest paradis al biodiversitatii aduna:

Peste 1770 de specii de plante, dintre care 72 sunt protejate ca fiind rare sau vulnerabile, iar 27 de specii sunt endemice pentru regiune;

181 specii de pasari, dintre care 37 sunt strict protejate la nivel international, fiind mentionate in Directiva Habitate si Conventia de la Berna;

47 de specii de mamifere;

1436 specii de insecte identificate, cu peste 900 de specii de fluturi;

11 specii de reptile;

7 specii de amfibieni.

6 dintre cele 8 grupe de ecosisteme din Europa sunt reprezentate în Parcul National Muntii Macinului! In Parcul National Muntii Macinului sunt identificate 24 de habitate prioritare, dintre care unul este unic in lume! (Padurea de fag dobrogeana)

Creasta Pricopanului, Muntii Macin

Punctul de plecare al traseului este Padocul parcului situat la 4 km de localitatea Cerna si continua pe Valea Arsu – Vf. Saua Mare, Vf. Arheuziu – Vf. Archizel – Vf. Lifnte – Vf. Pietrele Albe – Vf. Mangina – Valea Puturoasa – Padoc PNMM.

Turistii sunt insotiti de un ghid specializat. Echipamentul de protectie este inclus in tariful pentru turism ecvestru: chapsuri, casti, manusi. Rugamintea reprezentantilor parcului este sa rezervati traseul cu o zi inainte astfel incat ei sa fie pregatiti pentru voi cand ajungeti acolo! De asemenea, parcul are RegulamentulPNMM, pe care va incitam sa-l cititi inainte de a ajunge acolo.

Persoana de contact: agentul de teren Berca Marian – tel: 0746 760196.

Apus pe Valea Serparu

Distractie placuta!

Echipa i-Tour

Sursa info si foto aici.

One Comment

  1. dan Reply

    da e fain insa baietii astia care inchiriaza cai sunt cei mai scumpi dn toata tara. 25 de lei o ora. Enorm in conditiile in care in muntii calimani faci turism ecvestru cu 150 lei 24 de ore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *