Orasul antic roman si Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani

Pentru week-end va propunem o excursie de o zi in Dobrogea, daca sunteti din Bucuresti, sau va propunem o destinatie de o zi pentru momentul in care ajungeti pe litoral pentru a va relaxa la malul marii. Nu departe de Bucuresti (160km) si nici de Constanta (60Km) se afla orasul antic roman Tropaeum Traiani. Venind cu masina dinspre Bucuresti si trecand Dunarea cu bacul, de la Calarasi la Ostrov, devierea de pe autostrada va este rasplatita de frumusetea drumului, putin aglomerat si recent asfaltat, ce strabate sudul deluros al Dobrogei. Dupa traversarea Dunarii cu bacul, treceti prin Ostrov, apoi puteti vizita Manastirea Dervent, continuati drumul prin localitatea Baneasa, iar apoi, dupa ce treceti de satul Urluia, din sosea se vede cetatea de la Adamclisi, sau orasul antic roman. Pana ajungeti in dreptul cetatii pe drum veti mai intalni indicatoare care sa va indrume spre sit. Spunem asta pentru ca de multe ori veti fi tentati sa va abateti de la drum pentru a explora dealurile sau satele interesante din Dobrogea. (Daca ajungeti spre finalul verii atunci pe drum veti gasi foarte multi vanzatori de struguri de masa).

Dinspre Constanta se poate veni cu autobuzul sau cu masina, urmand drumul care, la Murfatlar (Basarabi), se bifurca spre Ostrov. Treceti prin Ciocarlia de Sus, Ciocarlia, Cobadin, Viisoara si Pietreni. De pe dealurile din apropierea satului Deleni se zareste silueta monumentului triumfal de la Adamclisi, dominand orizontul. Inainte de intrarea in satul Adamclisi se desprinde o sosea spre dreapta, ce conduce spre monumentul ridicat de Imparatul Traian la sfarsitul razboaielor cu dacii.

Localitatea Adamclisi adaposteste un complex muzeal alcatuit din 3 mari obiective turistice de patrimoniu: Cetatea Tropaeum Traiani, Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani si Muzeul de Arheologie. Cetatea si monumentul mai sunt cunoscute, din acest motiv, cu denumirea de Adamclisi.

Monumentul triumfal are o inaltime de 39 m, o forma circulara cu un diametru de 38 m, fiind alcatuit dintr-un nucleu cilindric de dimensiuni apreciabile (12,6 m inaltime; 31 m diametru), construit din zidarie bruta, inconjurat la baza de o platforma circulara cu 7 trepte de piatra; nucleul este imbracat in blocuri de piatra care se continua cu un rand de metope in numar de 54 (din care pina astazi s-au pastrat numai 49), sculptate in basorelief cu scene din timpul luptelor cu geto-dacii. Monumentul a fost restaurat in 1977, moment in care peste nucleul de piatra original s-a reconstituit monumentul folosindu-se mulaje de ciment. Piesele originale sunt pastrate in muzeul din localitatea Adamclisi alaturi de alte piese descoperite in metropola antica romana Tropaeum Traiani.

La mica distanta, spre est, de monumentul triumfal, se afla un tumul funerar iar un altar ridicat pentru soldatii romani cazuti in luptele purtate pe aceste locuri se afla la vest. Numele ostasilor romani cazuti in Razboaiele Dacice, daltuite in piatra, ne ofera pretioase indicatii asupra imenselor jertfe pe care au fost obligati sa le faca trupele trimise pentru a-i invinge definitiv pe bastinasii geto-daci.

Altarul cu numele soldatilor romani

Altarul cu numele soldatilor romani

La monument il veti gasi pe Constantin Enea, un ghid neoficial al monumentului care daca are timp liber o sa va povesteasca foarte multe despre acesta, perioada respectiva, picanterii si alte asemenea. Ramai impresionat intr-adevar de pasiunea cu care iti povesteste si iti arata vestigiile.

Monumentul Triumfal este legat de Cetatea Tropaeum Traiani printr-un drum pietruit destul de provocator pentru o masina mica (gen Smart sau Spark) dar destul de ok pentru o berlina de serie. Daca nu sunteti genul offroad atunci va intoarceti in DN 3 si continuati prin comuna Adamclisi spre iesire unde gasiti drumul ce va duce la poarta cetatii.

Sugestia noastra, daca alegeti varianta drumului prin comuna, este sa vizitati si muzeul care gazduieste piesele originale si care este in drumul vostru spre cetate. Muzeul este conceput pentru a servi in primul rand unei expuneri complete a basoreliefurilor si trofeului de pe varful monumentului triumfal. Doar cateva vitrine cu material arheologic selectionat din sapaturile in cetatea Tropaeum Traiani ilustraza parametrii de desfasurare ai vietii in vecinatatea monumentului. Din interiorul muzeului, spre nord, prin peretele de sticla se deschide o larga perspectiva asupra orasului antic.

Dupa ce ati vizitat muzeul aveti 2 variante de a ajunge la cetate. Prima varianta ar fi cea pe care o recomandam dupa ce am incercat-o, respectiv pe jos, prin comuna pana la cetate. Asta inseamna cam 30 de minute dintre care 5 minute le petreceti intr-o mica livada de duzi care miroase placut primavara si nu o sa mai vreti sa va desprindeti de ea. A doua varianta este cu masina, din nou in DN 3 si spre iesirea din localitate spre Ostrov, care dureaza 10 minute maxim.

Cetatea se afla pe o prelungire joasa a dealului pe care a fost construit monumentul triumfal. Platoul este inconjurat pe toate laturile de pante mai mult sau mai puţin abrupte, care constituie o protecţie naturala. Acest avantaj al terenului a fost folosit la alegerea locului de amplasare a cetatii.

Considerata drept cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei si construita in acelasi timp cu Monumentul Triumfal, cetatea era locuita de familiile veteranilor care au participat la Razboaiele Dacice ale Imparatului Traian si au fost colonizati aici. Orasul ajunsese la rangul de « municipium » pe vremea Imparatului Septimius Severus (193-211) dar fiind distrus de goti a trebuit sa fie reconstruit din temelii asa cum arata o inscriptie din anul 316, prin grija Imparatului Constantin cel Mare. Cu acest prilej orasul a fost inzestrat cu noi ziduri de aparare masive, dar neputind rezista totusi atacurilor distrugatoare ale avarilor (anul 587), el a fost definitiv parasit si a disparut de pe scena istoriei, dupa o existenta de peste cinci secole.

Aici il veti intalni pe ‘Nea Soare, ingrijitorul cetatii care va poate ghida printre ruine explicandu-va ce reprezinta fiecare incapere, ce rol avea, etc. Daca nu il alegeti pe Nea Soare gasiti la fiecare cladire importanta placi descriptive cu detalii  care o sa va ajute sa va faceti o idée despre ceea ce vedeti. Orasul antic este partial dezvelit el fiind inca in curs de cercetare (vara la cetate sunt studenti care fac practica si care va pot da  detalii interesante despre sit, si ii puteti vedea la lucru in timpul cercetarii).

Dupa cel putin 2 ore petrecute in acest cadru plin de istorie o sa va fie greu sa va desprindeti si sa va intoarceti spre casa. Cu siguranta daca este o excursie de o zi o sa va umpleti pagina de Facebook cu tot felul de poze pentru ca aveti ce poza, iar daca este o zi din vacanta voastra de la mare o sa va incarce de energie si placere si veti dori sa vedeti mai multe astfel de monumente pe care Dobrogea le gazduieste.

Iata si harta traseului, prin judetul Constanta, fie cu plecare din Constanta, fie cu plecare din Mangalia.  Traseu Constanta sau Mangalia - Adamclisi

Week-end placut!

Echipa i-Tour

One Ping

  1. Pingback: Casa tătărească „Zulfie Totay” |

One Comment

  1. Liliana Reply

    Am fost la Adamclisi. Cetatea e extraordinara, iar nea Soare, paznicul, da viata fiecarei pietre pe care o intalnesti acolo. Atata pasiune pentru istorie si arheologie nu am vazut de cand sunt la un om simplu. La fel s-a intamplat si la monument care, desi intr-o stare mult mai buna, nu impresioneaza la fel de tare. Aici l-am intalnit pe Constantin Enea. Acelasi har de povestitor si la fel de multa pasiune pentru istorie. Ar putea oricand da lectii multor ghizi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *