Nordul Dobrogei, Muntii Macin si roadele pamantului

O scurta si bogata expeditie in nordul Dobrogei  va va face sa va reevaluati modele, drumuri si optiuni in viata, cunostinte si sa va doriti ca aceasta sa fie doar inceputul. Asa ni s-a intamplat noua la intalnirea cu civilizatia, natura, obiectivele si traditiile uitate de la granita Romaniei cu Moldova si Ucraina.

Pe un areal de cativa zeci de kilometri cetatile romane atat de putin cunoscute: Troesmis, Noviodonum, Beroe, Dinogetia, geamii din anii 1800, manastirile Cocos, Saon, Celic-Dere, basilica paleocrestina martirium de la Niculitel, vita de vie care imbraca dealurile si iti face pofta de un vin bun, varfurile golase ale Muntilor Macin si biodiversitatea incredibila din Parcul National Muntii Macinului devin, laolalta, o experienta unica. Ceea ce o intregeste este, insa, contactul cu locuitorii, oameni atat de pasnici si binevoitori, romani, turci, rusi-lipoveni gospodari si credinciosi, aparatori ai traditiilor si culturii locale. Un alt element esential este gustul preparatelor locale: de la vinurile care-si trag seva din rocile hercinice, pana la borsul si scovergile preparate de locuitori si legumele crescute din pamantul arid. Iata si un film documentar despre Muntii Macin: http://www.youtube.com/watch?v=nLjbQiTGjZ4.

Va vom povesti astazi de primul contact cu roadele Muntilor Macin: Vinul de Macin, produs din roadele vitei de vie cultivate in cel mai vechi areal viticol cunoscut pe pamantul Dobrogei – Podgoria Sarica Niculitel si in centrul viticol Macin, unde rocile vulcanice se intalnesc cu calcarul sau loess-ul, dand naste terroir-ului, atat de particular si specific al zonei. Vinurile de Macin sunt produse de Alcovin care, din anul 2011, este furnizor al Casei Regale a Romaniei. Ne-am zis ca nu putem rata ocazia unei degustari chiar la ei acasa, asa ca primul popas a fost la Crama Dobrogeana, din orasul Macin. Aici, am fost intampinati de reprezentantul Alcovin intr-o atmosfera extrem de relaxata si prietenoasa, am fost invitati la masa pe care asteptau cuminti aperitivele si mai multe tipuri de pahare de vin. Nu am putea sa va spunem ce ne-a placut mai mult: Aligote-ul cu mirosul si gustul lui care cuprind si reprezinta atat de bine zona Macinilor, Muscat-ul parfumat si aromat, Sauvignon Blanc cu aroma sa intensa, ce aminteste de iasomie sau Merlot-ul cel puternic, alaturi de preparate pe care le tot laudam. Cert este ca povestile din jurul fiecarui soi de struguri, detaliile nesperat de multe despre procesul de vinificare, informatiile despre cum si cand se consuma fiecare tip de vin, imbinate cu povestile despre haiducul Terente, varfurile Macinilor, cetatile romane si bizantine din zona ne-au tinut acolo aproape 3 ore. Ce-i drept, am mai fi stat, insa se terminase programul de peste o ora si trebuiau si oamenii sa plece acasa.

Asadar, oricand planificati o incursiune in era hercinica a Muntilor Macin, luati in considerare si un popas la Crama Dobrogeana. Tot ce trebuie sa faceti este sa ajungeti acolo in timpul programului de lucru, asa ca poate o jumatate de zi libera nu ar strica, daca vreti sa mergeti in week-end. Pentru mai multe informatii si o programare, intrati pe www.curtearegala.ro si luati legatura cu reprezentantii companiei. Puteti opta intre mai multe tipuri de degustari, inclusiv una special conceputa pentru cicloturisti!

Distractie placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *