Casa tatareasca Zulfie Totay

Casa tătărească „Zulfie Totay”

Pornind din Constanta spre Cetatea Adamclisi si Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani, trecem prin localitatea Cobadin. Aici vom regasi un obiectiv turistic inedit in regiune si chiar in tara: un muzeu tatarasc, Casa tătărească „Zulfie Totay”.

Casa tătărească e situată în apropierea geamiei din Cobadin. Gazda, Nardin Seidali, un tătar sadea, primeşte întotdeauna oaspeţii cu zâmbetul pe buze. Trataţia musafirilor începe obligatoriu cu o porţie de rahat turcesc.

Singurul muzeu al tătarilor din ţara noastră se află la 30 de kilometri de Constanţa.Casa tătărească a apărut ca urmare a pasiunii soţilor Nardin şi Zulfie pentru tradiţia şi originile neamului lor.

 

La Cobadin ajungi după ce străbaţi vreo 30 de kilometri de la Constanţa, pe drumul spre Ostrov. E o comună cu aproape 10.000 de locuitori. Peste 500 dintre aceştia sunt tătari, iar aproape o  mie – turci.

Casa tatareasca Zulfie Totay

Colţul oriental

Casa tătărească e situată în apropierea geamiei din Cobadin. Gazda, Nardin Seidali, un tătar sadea, primeşte întotdeauna oaspeţii cu zâmbetul pe buze. Trataţia musafirilor începe obligatoriu cu o porţie de rahat turcesc. „Aşa, ca să vă îndulciţi!“, spune gazda zâmbind.

Văluri şi culoare

Casa tătărească e mică, iar în exterior pare sărăcăcioasă. Când treci de pragul uşii descoperi labirintul oriental: minunăţie de obiecte tipic orientale, perdele, ştergare şi batiste printre care te pierzi. Acolo sunt expuse peste 1.000 de obiecte tradiţionale. Camera de oaspeţi e prima în care păşeşti. În mijloc e aşezată o măsuţă pe care stau aşezate câteva ibrice turceşti de cafea şi mai multe ceşti.

În partea dreaptă e camera miresei, viu colorată, cu multe văluri printre care ai impresia că te pierzi. Acolo, timpul parcă s-a oprit în loc. Împodobirea camerei era, demult, un adevărat ritual. „Cu o săptămână înainte de nuntă, camera din casa mirelui era pregătită pentru venirea miresei. Zestrea fetei era adusă în noua locuinţă, iar odaia era decorată“, explică Nardin Seidali. Patul nupţial este împodobit cu baticurile şi batistele viu colorate făcute chiar de mâna miresei, aşa cum se obişnuia pe vremuri. Pe pereţi sunt aşezate cămăşi de pânză. Farmecul camerei este dat de evantaiul de pe tavan, alcătuit din zeci de voaluri viu colorate care sunt agăţate sub formă de raze.

Camera soacrei e mai sobră. În mijloc se află o măsuţă rotundă (kona), iar lângă perete sunt aşezate câteva perne. Pe pereţi se află şerveţele sau batiste, dar şi tablouri cu versete din Coran, scrise în limba arabă. Nardin Seidali povesteşte cu mult drag despre tradiţiile tătarilor.

Casa tătărească se numeşte Zulfie Totay, după numele celei care a înfiinţat-o. „Iniţial, am vrut să pun numele cuiva din neam, dar m-am gândit că nu pot mulţumi pe toată lumea, aşa că am decis să pun numele meu. «Totay» e un apelativ de politeţe specific tătăresc folosit pentru ca nora care venea în casă să se adreseze cumnatelor. Eu mi-am spus că ar fi bine să se păstreze acest apelativ“, explică Zulfie.

Asadar, cand data viitoare cand veti parcurge drumul, aminti-va de acest obiectiv turistic unic si vizitati Casa Tatareasca “Zulfie Totay” din Cobadin.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

Sursa foto si text aici

Share

One Ping

  1. Pingback: Redescopera valorile! Dobrogea |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *