Toate localităţile din Mărginimea Sibiului sunt frumoase, fiecare în felul său. Fântânele însă, un sătuc înconjurat de culmi muntoase, rămâne în sufletul tuturor celor care îl vizitează.

Să fie oare liniştea şi pitorescul unui sat cu nu mai mult de 260 de locuitori? Să fie arhitectura caselor ţărăneşti atât de bine păstrată, mugetul vacilor, mirosul ierbii abia cosite şi al merilor înfloriţi? Sau poate simplitatea locuitorilor, căldura cu care aceştia îşi întâmpină mereu vizitatorii?

De-a lungul timpului, locuitorii s-au ocupat cu păstoritul şi pomicultura. Ciobanii ajungeau cu transhumanţa până în Rusia şi Caucaz; ruşii ştiau că brânză telemea ca cea de la Fântânele nu găseşti altundeva. Din secolul XVIII, gospodarii din Fântânele s-au ocupat şi cu pomicultura; aceştia exportau mere până în Europa Centrală. Şi astăzi satul este renumit pentru livezile sale…în fond ce poate fi mai plăcut decât o plimbare în livadă şi degustarea unui măr dulce şi zemos, proaspăt cules din pom?

Şi pentru că tot veni vorba de plimbări, din sat se pot face drumeţii de câteva ore la fâneţele dimprejur – o ocazie deosebită de a cunoşte îndeaproape viaţa locuitorilor de la munte. Urcaţi şi pe Platoul Augur la Monumentul Eroilor…umblă vorba că aici ar fi existat un templu roman.

Nu plecaţi din Fântânele fără să fi vizitat Muzeul de Etnografie (str. A. Şaguna, nr.34; tel.: 0269/256606). Urcaţi apoi la biserica din deal. Aşezaţi-vă pe o băncuţă şi admiraţi panorama satului, desprinsă parcă dintr-o vedere. Trageţi adânc în piept aerul proaspăt,ascultaţi satul, ascultaţi natura.

Muzeul de etnografie din Fantanele

Muzeul de etnografie din Fantanele

Satul Fântânele a fost inclus de fundaţia Heritas pe lista celor 15 sate premium ale judeţului Sibiu, în cadrul unui proiect pentru conservarea patrimoniului.

Asa cum v-am obisnuit, informatiile despre frumoasele localitati din judetul Sibiu vi le punem la dispozitie prin bunavointa partenerilor nostri, Asociatia Judeteana de Turism Sibiu.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *