piata-unirii-domul-romano-catoliccoloana-ciumei

Piata Unirii, Timisoara – istorie si obiective turistice

Piața Unirii se afla in centrul orasului Timisoara, in interiorul zidurilor fostei cetati si este cea mai veche piata din oras, realizata in stil baroc. Initial, Piata Unirii se numea Piata Losonczy dupa numele comitelul Stefan Losonczy, ucis de turci la 1552, an in care acestia cuceresc cetatea Timisoarei. Este cunoscuta si cu numele de “Piata Domului”, datorita Domului Romano-Catolic. Numele de piata a Unirii i-a fost dat in 1919, intrucat aici s-au oprit trupele romane care au intrat in Timisoara.


Piata gazduieste importante obiective turistice si de patrimoniu, precum:

Domul Romano-Catolic sau Catedrala Sfantul Gheorghe din Timisoara a fost construit intre anii 1736 și 1774, in stil baroc din caramida si decoratii din piatra si stuc, construcția durand peste 2 decenii. Element specific, turlele au o inaltime redusa, determinata de apropierea zidului cetatii. Interiorul domului este bogat, remarcandu-se cele 9 altare decorate in stil baroc si rococo, precum si orga in stil Ludovic al XVI-lea, copie a celebrei orgi din biserica Sf. Suplice din Paris, dar si ușile de stejar ornamentate cu grilaje din nichel pur. Domul Romano-Catolic este o constructie baroca unitara si reprezentativa a Timisoarei si una dintre cele mai valoroase existente in Banat.

Palatul Baroc in interiorul caruia functioneaza Muzeul de Arta din Timisoara, despre care puteti citi pe larg in articolul dedicat, de pe site-ul www.i-tour.ro.

Piata Unirii, Palatul Baroc, Casa Brük, Catedrala Sarba

Catedrala Ortodoxa Sarba, poate fi observata in Piata Unirii din perspectiva absidei, aflata la est, pe cand fatada bisericii, aflata la vest, este indreptata spre strada Emanoil Ungureanu nr. 14. Alaturi de lacasul de cult se gaseste sediul Episcopiei Ortodoxe Sarbe de Timisoara, care functioneaza intr-o cladire cu bogate decoratii în stil baroc, edificata intre anii 1744-1747. Cele doua turnuri ale bisericii sunt prevazute cu cinci clopote.

Casa Brück a fost construita in anul 1910 de catre arhitectul maghiar László Szekely in stilurile Art Nouveau si Secession, cu un caracter usor eclectic. ESte o cladire ingusta, cu patru nivele, situata la intrarea pe strada Florimun Mercy.

Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, o alta cladire emblematica din Piata Unirii, este un liceu teoretic infiintat in anul 1870. Cladirea actualei scoli a fost construita in anul1761 fiind folosita drept casa a magistratilor si teatru. In anul 1878 cladirea a fost adusa la forma actuala, pentru ca la inceput, limba de predare sa fie numai germana.

Monumentul Sfintei Treimi sau Coloana Ciumei a fost inaltata in mijlocul Pieței Unirii in anul 1740, aflandu-se in concordanta cu stilul arhitectonic al cladirilor dimprejur. Monumentul aminteste de incetarea epidemiei de ciuma care devastase intreg Banatul, intre 1731 si 1738, cand numai la Timisoara si-au pierdut viata peste 1.300 de persoane.

Monumentul este confectionat din gresie si are o valoare artistica deosebita, fiind creat la Viena, in stil baroc, si transportat la Timisoara pe calea apei, pe Dunare, Tisa si pe canalul Bega.

Plimbare placuta prin Timisoara,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *