Satul Belint, judetul Timis, Banat

Din Dobrogea, mergem in celalalt colt al tarii, si anume in Banat, unde gasim satul Belint, marcat pe harta in ghidul oficial Cele mai frumoase sate din Romania.

Legenda locului

Satul Belint se afla in judetul Timis. Dupa unii istorici, satul este amintit pentru prima oara intr-un document din 1285, dar prima atestare certa apare in documente la 5 iunile 1369, sub forma de Belenche (pronuntat Belentze), intr-o diploma a regelui maghiar Ludovic I de Anjou, redactata in limba maghiara la Visegrad (Ungaria).

Ce pot vedea in Belint?

Belintul are mai multe obiective turistice ce merita vizitate, printre care casele memoriale ale lui Gherasim Sarbu si Damaschin Carabas, a Sepetinilor si cea a Radulestilor, figuri locale notabile in istorie, toate pastrandu-si structura originala. Mai puteti vizita si Muzeul de Istorie al Scolii Belint si Muzeul Mineralogic al Banatului de Campie din localitate. In curtea Scolii Belint se afla si doi arbori batrani datand din secolul al XIX-lea. In fiecare din localitatile din imprejurimi au fost construite monumente ale eroilor cazuti la datorie pentru apararea patriei atat in Primul Razboi Mondial cat si in Cel de-al Doilea. Amintim, de asemenea, si trei obiective cuprinse in lista monumentelor istorice din judetul Timis, si anume: Biserica “Invierea Domnului” din satul Belint, Biserica “Nasterea Maicii Domnului” din satul Chizatau si Biserica parasita din satul Babsa.

Specific local

Tesutul la razboi manual si realizarea de imbracaminte (costume populare) din materiale tesute sunt inca indeletniciri ale localnicilor. Costumul popular de toata ziua impresioneaza prin simplitate de culoare (alb si negru la copii si batrani, rosu la tineri si albastru la femei maritate), in timp ce la costumul de sarbatoare cresc in complexitate ornamentele de la camasa (manaci, guler si piept), cat si de la poalele fetelor si de la laibarele purtate.

Ca specific local, femeile maritate poarta conci* si parul impletit in doua cozi. Se remarca, de asemenea, lucrurile din casa: tesaturi si cusaturi pentru masa, pereti, asternuturi, lada de zestre a fetelor ce se duc nurori in alta casa. Unele dintre cele mai importanet traditii din comuna sunt nunta de la Belint, cu ritual de la pregatitul mesei, pana la udatul de a doua zi, jocul la camin la Sarbatorile de iarna, alungatul frigului la venirea primaverii, obicei de incheiere a lucrului de toamna (Ziua bucatelor, Festivalul campului, Roza de Belint), obiceiul prin care copiii fac Paparuda pentru a invoca ploaia.

Cum ajung la Belint?

Satul Belint se afla situat intre Jugoj si Timisoara, pe E70 sau DN6 si puteti ajunge aici fie cu masina, fie cu autobuzul din Timisoara sau Lugoj. De asemenea, in Belint exista gara CFR, iar trenurile opresc aici.

Calatorie frumoasa,

Echipa i-Tour

*Conci – Cerc de lemn, de lână împletită etc., învelit în pânză sau într-o împletitură de păr, pe care, în unele regiuni de la țară, îl poartă femeile măritate pe creștetul capului, sub basma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *