Ziua Sarpelui 2013

Ziua Şarpelui în Capidava – 17 Martie 2013

Odată, de mult, anul avea doar două anotimpuri: vară şi iarnă, fiind împărţit astfel de cele două echinocţii. Sărbătorile ce marcau trecerea dintre anotimpuri se aflau atunci sub semnul şarpelui, zeitate preistorică simbol al renaşterii naturii, ce schimba anotimpul când ieşea, respectiv când intra în pământ.

În timp, ziua de 17 martie a fost numită Ziua Şarpelui, însă i s-au mai dat şi alte nume, precum Ziua Peştelui, Retezatul Stupilor sau Alexie.

Alexie este patron al vieţuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi, sub scoarţa copacilor, sub pietre sau în ape, care a preluat numele şi data de celebrare a Cuviosului Alexie, sau omul lui Dumnezeu din calendarul ortodox. El este cel care pe 17 martie deschide pământul pentru a lăsa vieţuitoarele să iasă la soare. În această zi pescarii ies pe ape să-şi întindă năvoadele, oile sunt scoase la păscut, reptilele prind a se dezmorţi, iar albinele ies din stup. Tradiţia spune că, dacă lighioanele încep să iasă din adăpost înainte de ziua lui Alexie, va veni din nou frigul, iar dacă ies după această zi, timpul va deveni din ce în ce mai cald.

Din această zi începea dereticatul şi grădinăritul. Se greblau şi se măturau ogrăzile şi staulele, se aprindeau focuri prin grădini şi livezi, casele şi acareturile se ocoleau cu tămâie şi cârpă arsă pentru alungarea şerpilor şi insectelor, se legau tulpinile pomilor fructiferi cu paie să nu se caţere omizile pe crengi, se sună din clopoţei sau se făceau zgomote bătând din fiare vechi pentru a se speria şerpii, şopârlele, salamandrele şi broaştele.

Se mai zice că în această zi, şarpelui nu trebuie să i se spună pe nume, acesta fiind numit “cel care se târăşte”, “cureaua”, “domnul” său “Vasile”. Dacă cineva încalcă această regulă trebuie, musai, să rostească un descântec pentru a fi ferit de şarpe restul anului:

“Idiţă, idiţă,
Ţine-te de pieliţă.
Pieliţa de carne,
Carnea de os,
Osul dă veninul jos.
Descântecul să fie de folos.”

Nici broaştelor nu li se spune pe nume în această zi, ele fiind numite… iepe! Sau, pentru că este ziua în care îşi încep orăcăielile, putem să le spunem, fără să se simtă lezate, “orăcăitoare”.

Tot pentru a nu da nas în nas cu teribila târâtoare, în această zi se spune că nu trebuie luat în mâna nici un obiect ascuţit, ori care aminteşte de forma şarpelui.. (Putem comenta doar atât: “Vai de bucătari!”, ca noi tot vom trage cu suliţa).

De Ziua “celui care se târăşte”, a peştelui şi a gâzelor, vom face curăţenie la Capidava. Curăţenie pe grătare şi în pahare. Curăţenie în suflet şi în gânduri. Negura şi ceaţa, temerile şi îngândurările le vom da iernii şi vom lăsa doar bucuria să râdă soarelui.

Pentru că fără trecut nu avem viitor, Danais urmăreşte amintirea tradiţiilor, protejarea artefactelor, promovarea siturilor arheologice, a culturii şi istoriei acestor locuri.

Toate acestea se vor regăsi şi în următorul eveniment Danais – Ziua Şarpelui la Capidava, care are, din nou, un program doldora de activităţi:

– Plecare din Constanţa – ora 10:00;

– Vizită la Muzeul “Axiopolis” din Cernavodă;

– Vizită la Muzeul de Artă “Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu;

În Tabăra Danais – Capidava:

– Atelier de arheologie – “O zi pe un şantier arheologic” – prezentare etape lucru – Dr. Zaharia Covacef, cercetător ştiinţific şi arheolog expert Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanţa;

– Atelier de teatru – “Scurtă incursiune în lumea teatrului” – Gheorghe Căpăţâna, manager Studioul de Spectacole Speciale “Sonar”;

– Tradiţii de Ziua Şarpelui;

– Pista obstacolelor oarbe;

– Traseul vestitorilor primăverii – Probe: descoperire indicii, fotografierea renaşterii naturii;

– Concurs cu premii;

– Foc de tabără;

– Plecare către Constanța – ora 19:00.

Preţ bilet: 50 lei/persoană (40 de locuri disponibile).

Biletul reprezintă contribuţia la susţinerea proiectului Danais. Sunt incluse transportul Constanţa – retur şi participarea la programul evenimentului. Taxa acces muzeu nu este inclusă în preţul biletului.

În Tabăra Danais sunt disponibile 16 locuri de cazare în cabane de lemn izolate termic.
Contact detalii cazare – office@danais.ro

Ziua Sarpelui 2013

Distracţie plăcută,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *