Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca) sunt una dintre cele mai interesante rezervatii mixte (geologica si botanica) din Romania (30 ha). Cunoscuti in zona sub denumirea de pacle, vulcanii noroiosi au aceiasi structurã ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare.

Acest fenomen natural spectaculos este rar intalnit in lume. Declarata inca din anul 1924 monument al naturii, zona Paclele Mari – Paclele Mici este printre putinele locuri din Europa in care pot fi vazuti vulcani noroiosi, fenomene similare inregistrandu-se doar in Siberia, in Australia si insula Trinidad din Caraibe. Pe glob se cunosc in total circa 1100 de vulcani noroiosi, mai multi existand sub mari, cum ar fi spre  exemplu vulcanii noroiosi din apele Norvegiei, cei din marile Caspica si Barents.

Alunecarile de teren, despaduririle, ploile torentiale, scurgerile de noroi dau intregii rezervatii un aspect destul de bizar, selenar chiar. Multi dintre turistii care vin in zona vulcanilor noroiosi spun ca au impresia ca se afla pe o alta planeta.

Con vulcanic in apus

Con vulcanic in apus

In zona Paclelor Mici, pe o suprafata de aproape 10 hectare, se afla cei mai multi dintre vulcanii noroiosi, de forme extrem de variate, dar de dimensiuni relativ reduse. Aici pot fi vazuti vulcani deja formati, cu cratere in forma unor trunchiuri de con, avand inaltimea intre 2 si 8 metri. La cativa kilometri spre nord-est este situat platoul Paclelor Mari, cu o suprafata de aproape 20 de hectare, numele acestuia fiind legat de dimensiunile foarte mari ale celor trei vulcani principali aflati in centrul platoului. Diametrul fiecaruia dintre acesti trei vulcani masoara peste 100 de metri.

Acess:
DN10, din localitatea Satuc (parte a comunei Berca), situata la 18km distanta de Buzau in directia Intorsatura Buzaului. Din Satuc, se face un drum la dreapta, marcat corespunzator, iar dupa trecerea de podul de peste Buzau, urmeaza o intersectie de unde se vireaza la stanga. Dupa aproximativ 15km se ajunge la vulcani, dupa ce se trece prin satele Joseni si Policiori. Drumul este marcat cu indicatoare.

Vulcan

Vulcan

Adresa: Comunele Berca si Scortoasa
GPS: N 45 20′ 23″, E 26 42′ 33″  (Paclele Mari)
N 45 21’30″, E 26 42’46″ (Paclele Mici)

Informatii oferite de partenerii nostri in proiectul i-Tour, asociatia Monteoru Rennaissance. Multumim!

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *