Va invitam sa mergeti sa vizitati Rosia Montana! In cazul in care proiectul minier va demara, s-ar putea ca asta sa fie ultima sansa, intrucat el prevede distrugerea localitatii, a galeriilor romane si a varfurilor a patru munti din zona Rosia Montana. Iata, asadar, ce puteti vedea in Rosia Montana…

 

Rosia Montana este o localitate miniera din Muntii Apuseni, judetul Alba, la o distanta de aproximativ 80 de kilometri de Alba Iulia si la 11 kilometri de Abrud. Ea este amplasta in Valea Rosiei, fiind strabatuta de raul Rosia. Este prima localitate atestata documentar, de pe teritoriul tarii noastre, iar la inceput a fost cunoscuta sub numele de Alburnus Maior.

Localitatea are o existenta milenara, aceasta fiind cunoscuta pentru reursele ei naturale, inainte ca Dacia sa fie cucerita de romani (cunoscatori ai valorilor ascunse de muntii dacilor).  Existenta sa este, asadar, strans legata de exploatarea materialelor pretioase din Europa.

De-a lungul timpului, descoperiile arheologice din zona au scos la iveala: locuinte, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, inscriptii in limba greaca si table de ceara.

Rosia Montana este o localitate raspandita pe versantii vaii Rosiei, nume capatat datorita culorii rosiatice a apei din cauza continutului ridicat in oxizi de fier. Situata la o altitudine de aproximativ 800 m, in valea Rosiei se imbina culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase inalte pe care se mai pot vedea urme ale exploatarii indelungate, cea mai vizibila fiind exploatarea de la Rosia Poieni, unde se afla si un iaz de decantare.

Muntii sunt acoperiti de paduri, pasuni sau fanete dand aspectul specific Muntilor Apuseni. O caracteristica unica a peisajului este prezenta celor peste 105 lacuri artificiale numite “tauri”(Tarina, Taul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.). Aceste lacuri au fost creeate initial pentru a folosi activitatii miniere iar astazi sunt utilizate in scopuri de agrement.

Obiective turistice in Rosia Montana

In Rosia Montana puteti vizita Galeriile Romane, care sunt printre cele mai vechi exploatatii miniere din Europa in care este permis accesul vizitatorilor. Muzeul este structurat in trei sectiuni: Mina Albumus Maior, exponatele din curtea minei si Muzeul Mineritului. Pentru a patrunde in mina trebuie sa coborati 157 de trepte, dupa care veti fi condusi prin galeriile inalte sau foarte joase, facute de romani cu 2000 de ani in urma, cu dalta si ciocanul, pe peretii carora se mai vad, inca, firisoare aurii. Ele strabat muntii, creand un intreg labirint ce poate fi vizitat doar intr-o mica parte.  In fata intrarii in galerie sunt expuse utilaje si instalatii miniere, precum si descoperiri arheologice.

In Muzeul Mineritului sunt expuse fotografii cu oamenii locului, care lucrau in mina, dar si harti geologice, roci, vestigii romane, machete ale zonei sau ale siturilor miniere si unelte de minerit. Programul de vizitare este de luni, pana vineri, de la ora 8.00, la ora 14.00, iar sambata si duminica cu programare pentru grupuri de minim 10 persoane, la telefon 0258783165.

In Rosia Montana mai puteti vizita Muzeul Aurul Apusenilor (proprietatea RMGC), puteti vedea din exterior casaele memoriale „Closca”, „Gh. Grita” si „Simion Balint”. De asemenea, daca sunteti pasionati de drumetii, Asociatia Rosia Montana Verde organizeaza tururi ghidate prin localitate si in imprejurimi. Puteti vizita:  Vf. Rotunda – cel mai inalt varf din zona, Taul cel Mare – cel mai mare lac aflat pe teritoriul localitatii Rosia Montana, Vf. Carnic (ce ar ruma sa fie distrus de exploatare), Cariera Cetate, Piatra Corbului si Piatra Despicata (monumente ale naturii). Pe cei de la asociatie ii gasiti pe facebook, la: https://www.facebook.com/TurismLaRosiaMontana

Despre alte obiective turistice din zona Rosia Montana va vom povesti zilele viitoare. Pana atunci, o planificare a vizitei poate fi facuta, in linii mari. 🙂

Escapada placuta,

Echipa i-Tour

Sursa foto aici.

Share

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *