Daca saptamana trecuta am vorbit despre Rosia Montana si obiectivele turistice din localitate, iata ce puteti vizita in imprejurimi:
In apropierea Rosiei Montane se afla formatiuni geologice unice declarate monumente ale naturii, dar si obiective antropice, care merita din plin drumul parcurs pana la ele.
Piatra Corbului
Piatra Corbului se afla in sudul comunei Rosia Montana la aproximativ o ora de mers, pe versantul sudic al Dealului Carnic. Rezervatia geologica ocupa o suprafata de 5 ha, la altitudini cuprinse intre 950 si 1100 m si detine acest statut din anul 1969. Formatiunile ocrotite de lege sunt iviri masive de andezite, ce au luat forma unei cetati in ruine sau a capului unui corb, de aici si denumirea.
Stancile sunt supuse unui proces intens de modelare si dezagregare. Crestele stancilor sunt presarate cu ace si turnuri ascutite si surplombe imense ce indica locurile de unde pe parcursul timpului s-au desprins blocuri imense de roca.
Numeroase excavatii din stanca au scos la iveala locurile vechilor galerii romane, astazi distruse.
Piatra Despicata
Foarte aproape de Piatra Corbului, intre Dealul Carnic si Dealul Cetatii se afla alta formatiune geologica protejata, numita Piatra Despicata. Aceasta reprezinta o stanca imensa, separata de sol si formata dintr-un tip de roca deosebita pe acele locuri. Provenienta stancii este si astazi necunoscuta. Ea are o compozitie diferita fata de rocile masivului, singurul loc unde se mai gaseste acest tip de roca fiind masivul Varfu-Rotundu.
Legenda spune ca ar fi fost scapata acolo de un urias ce o transporta pe brate peste Muntii Apuseni cu mii de ani în urma.
Accesul se poate face din centrul comunei, pe un fost drum industrial, iar o propunere de traseu ce traverseaza intreaga zona, poate fi gasit aici.
Taul Tarinii
Taul Tarinii este cel mai inalt lac din bazinul Rosiei situat la o altitudine de aproape 1000 m in apropiere de Taul Mare, fiins situat in nordul localitatii Rosia Montana.
Lacul este inconjurat de tarini, de unde si denumirea, si de cateva case vechi din secolele XVIII-XIX. Datorita pozitiei intr-un loc deschis, de pe malurile lacului se deschide o panorama spre Varful Vulcan (1263 m) declarat monument al naturii datorita formatiunilor sale carstice. lte lacuri din bazinul Rosiei sunt: Taul Anghel, situat in apropierea Taului Brazi, Taul Muntari, cel mai vechi si mai mic din zona, aflat pe Valea Selistei si Taul Cartus aflat putin mai jos de Taul Brazi, intr-o albie ingusta.
Dealul Cetatii
Dealul Cetatii este probabil cea mai importanta marturie istorica din Rosia Montana, fiind locul unde era amplasata Cetatea Alburnus Maior. Aici inca se pot vedea galeriile si puturile din fostele mine romane. Situl se afla la aproximativ o jumatate de ora de mers din centrul comunei. Aici s-au gasit 25 de table cerate care atesta existenta milenara a oamenilor in aceste locuri. Cea mai importanta este placa nr. XVIII, singura pe care este trecuta data 6 ianuarie 131 d.C. si denumirea Cetatii Alburnus Maior. Placa a fost descoperita in anul 1854 si in prezent se afla expusa in Muzeul Mineritului din incinta fostei exploatari miniere.
Cetatea Alburnus Maior , aflata in apropierea fostelor exploatari romane a reprezentat punctul de aparare al localitatii si a exploatarilor aurifere. Aici, arheologii au descoperit locuinte, morminte, unelte pentru minerit, multe inscriptii in limba greaca si latina si cele 25 de table de ceara. Majoritatea descoperirilor arheologice pot fi vazute in Muzeul Mineritului, despre care am vorbit aici.
Descoperire placuta,
Echipa i-Tour
Sursa foto aici.
Lasă un răspuns