Vatra Dornei, o destinaţie pentru distracţie, relaxare şi evadare

Vatra Dornei, frumoasa staţiune montană din Bucovina, este situată la o altitudine de 802 metri în Depresiunea Dornelor, la confluenţa Bistriţei Aurii cu Dorna. Aici veţi fi înconjuraţi de munţi, fără a va simţi copleşiţi, şi de oameni deschişi şi prietenoşi.

Vatra Dornei este o staţiune extrem de versatilă, putând face faţă exigenţelor turiştilor de toate vârstele. Cel puţin, aşa am simţit noi la ultima incursiune în micul orăşel de munte. De asemenea, informaţii oficiale ne spun că aici veţi găsi un bioclimat tonic stimulent cu influenţă benefică asupra sistemului nervos. Pentru refacerea sănătăţii, Vatra Dornei oferă izvoare cu apă minerală carbogazoasă, termale, bicarbonatate, calcice, magnezice şi sulfuroase, mofete naturale de săruri de mare puritate şi concentraţie de CO2 şi namol de turbă din zona Poiana Stampei.

Agrement în Vatra Dornei

La Vatra Dornei nu vă puteti plictisi întrucât staţiunea oferă o multitudine de opţiuni de agrement, care vă vor ajuta ca după vacanţă să reveniţi acasă relaxați şi cu o mai mare poftă de viaţă.

Drumeţiile sunt o alternativă pentru obiectivele turistice din oraş și pot fi uşor practicate. Reperele cele mai accesibile sunt Dealul Negru, Muntele Barnarelul, Runcul Mare şi Vârful Ouşorul. Pentru temerari, recomandările ajung până la trasee montane spre Masivul Călimani sau spre Suhard şi Rodnei. Priveliștea este încântătoare, urcuşul alternând cu drumul plat prin paduri şi poieni alpine.

Din staţiune, respectiv de la baza pârtiei Dealu Negru, telescaunul urcă pe o distanţă de 3 km până în vârful Dealului Negru la 1300 m altitudine, acesta constituind un mijloc de transport atât pentru cei care practică sporturile de iarnă, cât şi pentru turiştii care doresc doar să se bucure de aerul tare al înălţimilor. La coborâre priveliştea este impresionantă.

În funcţie de condiţiile meteo şi de căderile de zăpadă, puteţi încerca şi călătoriile cu bicicleta pe cărările munţilor. De asemenea, în special în sezonul cald, Vatra Dornei oferă şi posibilitatea practicării sporturilor extreme precum: river-rafting şi parapantă. Coborârile cu barca pneumatică pe apa Bistriţei înseamnă spectacol, curaj şi îndemânare, iar echipamentul profesional şi instructorii cu înaltă pregătire conferă siguranţă celor interesaţi de acest sport.

Schi în Vatra Dornei

Vatra Dornei este în primul rând, orasul sporturilor albe. Pârtiile de schi şi sanie, pentru concursuri şi agrement primesc în fiecare an mii de turisti, amatori dar şi sportivi de performanţă. Aici veţi găsi patru pârtii de schi: Dealu Negru, Parc 1, Parc 2 şi Veveriţa, dar şi o pârtie de sanie. Pârtiile de schi sunt prevazute cu instalaţii de transport pe cablu: teleschi, telescaun şi baby-ski şi cu tunuri de zăpadă pentru a asigura condiţii optime de schi. Pentru începători există o şcoală de schi, iar celor avansaţi le sunt dedicate pârtii cu porţiuni provocatoare. 

Harta partii schi Vatra Dornei, Suceava

Harta partii schi Vatra Dornei, Suceava

Obiective turistice în Vatra Dornei

Muzeul Etnografic al Bucovinei este amplasat în clădirea primăriei. Expoziţia prezintă domeniile principale ale artei populare bucovinene, structurate sub forma zonelor etnografice montane. De asemenea, muzeul ilustrează două dintre ocupaţiile specifice zonei Dornelor – creşterea animalelor şi plutaritul; sunt organizate, de asemenea, două interioare tradiţionale din zonă.

Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică prezintă două aspecte: bogăţia floristică şi cea faunistică a zonei Dornelor, precum şi pe cea cinegetică. Muzeul, prin expoziţiile sale, abordează şi probleme de ocrotire a naturii, de taxonomie, filogenie şi de ecologie. Sunt expuse specii de peşti (lostriţa, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul de munte), amfibieni şi reptile, păsări (cocoşul de munte, prepeliţa, cucuveaua, ciocănitoarea, auşelul de iarna (cea mai mică specie de la noi), mamifere de mici dimensiuni, dar şi răpitoare precum vulpea şi lupul. Vânătoarea este reprezentată de trofee obţinute în Romania, de o valoare deosebită.

Parcul Vatra Dornei din centrul staţiunii este renumit pentru veveriţele care trăiesc aici şi pentru concertele susținute în sezonul estival.

Patinoarul din parcul Vatra Dornei, care functioneaza în fiecare iarnă.

Vă recomandăm să admiraţi şi să va imaginaţi splendoarea Cazinoului din Vatra Dornei. Clădirea, acum în stare avansată de degradare, dar care încă reflectă eleganţa altor timpuri, este construită în stil eclectic, cu influențe ale Renașterii germane, şi a fost inaugurată la 10 iulie 1988.  

Trasee montane din Vatra Dornei accesibile iarna

Vatra Dornei – Drancanii Dornei: timp de mers – 3 ore dus întors de la şosea. Doritorii pot parcurge traseul după traversarea râului Bistriţa în zona Gara Mare. Este un parcurs de dificultate redusă, prin fâneţe şi păşuni.Vara este o abundenţă de fructe de pădure. Perspectiva este minunată, deschizându-se privirii oraşul Vatra Dornei (parţial), pârtia de schi Dealu Negru, Cabana Telescaun, pârtia de schi Parc, iar în plan îndepărtat Munţii Caliman înspre sud; Munţii Suhard înspre vest, Munţii Giumalău înspre nord-est şi Munţii Bistriţei înspre est.

Vatra Dornei – Munceii Dornei: timp de mers – 3 ore dus întors de la şosea. Este un traseu uşor ce se poate parcurge fără echipament special. Accesul se face de pe Pârâul Colăcelu, situat la 4 km de Vatra Dornei pe şoseaua înspre Bistriţa Năsăud. Nu este un traseu marcat şi nici nu necesită acest lucru. Oferă o perspectiva bună asupra unei zone relativ întinse din Depresiunea Dornelor.

Chiar dacă traseele sunt usoare, fiind accesibile şi iarna, vă recomandăm să contactaţi Salvamont Vatra Dornei, cu sediul pe Strada Gării nr. 2 (în incinta Casei de Cultură).  TEL: 0726.686.687, 0744.33.23.78, 0748.84.85.15. 

Vacanţă frumoasă la Vatra Dornei,

Echipa i-Tour

Acest articol a fost redactat în colaborare cu partenerii noştri Alphega Farmacie.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *