Astazi pornim intr-o incursiune prin orasul Tulcea, istoria si prezentul sau.

Se pare ca Tulcea, udata de Dunare, ce se invecineaza cu cel mai nou pamant al Europei, Delta Dunarii, este unul din acele orase cu locuire permanenta din timpuri stravechi. Aici s-au facut descoperiri arheologice care atesta popularea zonei continuu inca din perioada culturii Gumelnița (2900 – 2200 i.C.), pentru ca, apoi, in secolele IV si III i.C. sa fie ridicata pe una din cele 7 coline, cetatea greceasca Aegyssus. Locuirea a continuat si dupa cucerirea romana din secolele I-II, cu orasul si portul roman. Exista dovezi si din timpul lui Mircea cel Batran, pentru ca, apoi, orasul sa fie cucerit de turci si sa se afle sub stapanire otomana din anul 1420 si pana la cucerirea independentei din 1877.

Un element interesant, in istoria recenta a orasului este popularea sa cu populatie germana, stramutata din Basarabia, dar si din Germania, pentru aproape 100 de ani, intre 1840 si 1940, cand acestia s-au intors in Reich.

Faleza Tulcea

Obiective turistice in Tulcea

Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii se afla in apropiere de faleza orasului, alaturi de alte muzee si obiective turistice. Centrul adaposteste cel mai mare acvariu din Romania, precum si o expozitie permanenta, ce prezinta in principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, totul intr-un decor ce reda cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunarii si Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum si altor arii protejate.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara se afla intr-o cladire interbelica si adaposteste aproximativ 8000 de piese ce alcatuiesc un fond etnografic inestimabil, regasite in cadrul colectiilor de arta populara si port popular, etnografie si foto-document.

Muzeul de Arta se afla in centrul orasului Tulcea, intr-o frumoasa cladire de patrimoniu, ce dateaza din anii 1863 – 1865. Muzeul detine sapte colectii de arta, ce insumeaza peste 7.000 de lucrari, precum: colectia de pictura moderna si contemporana, colectia de sculptura moderna si contemporana, colectia de icoane din secolele XVIII, XIX si XX, colectia de grafica moderna si contemporana, colectia de placi de gravura, unica in tara, colectia de arta orientala din sec. XVIII si XIX, colectia de arta decorativa din secolele XVIII, XIX si XX.

Muzeul de Istorie si Arheologie este situat pe Strada Gloriei, intr-o cladire foarte usor de remarcat. Aici veti descoperi piese ce atesta locuirea colinelor Tulcei din cele mai vechi timpuri, in colectia de arheologie. Colectia de numismatica va va incanta cu cu monezi tataresti, bizantine si denari romani, cu lingouri de aur si cu podoabe descoperite pe toata suprafata judetului Tulcea. Colectia de istorie moderna si contemporana grupeaza documente, memorii, fotografii, harti si ziare ce ilustreaza aspecte politice, militare, ecomonice si culturale nord-dobrogene din perioada secolelor XIX si XX.

– Geamia catedrala “Azzizie” este situata pe strada 14 Noiembrie si reprezinta lacasul de cult al comunitatii musulmane din orasul Tulcea. Ea a fost ridicata de catre conducatorul local Ismail Pasa in anul 1877, fiind apoi reparata in anii 1899, 1924. Geamia catedrala “Azzizie”, este declarata monument istoric si de arhitectura, fiind una dintre cele mai inalte cladiri din Tulcea.

–  Monumentul Independentei se afla pe Dealul Monumentului, fostul Colnic Hora, unde pot fi observate si ruinele cetatii Aegyssus. Monumentul a fost ridicat in anul 1878, pentru a fi distrus in anii 1916-1918 si recladit in 1932 si 1977 si reprezinta unul din simbolurile municipiului Tulcea.

Alte obiective turistice din oras sunt: Catedrala “Sf. Nicolae”, Biserica “Buna Vestire”, Biserica cu Ceas si Piata Civica, un loc frumos de promenada.

Pentru a va orienta mai usor in oras, luati cu voi harta turistica a orasului Tulcea, realizata de echipa i-Tour.

Harta Tulcea

Informatiile turistice despre orasul Tulcea au fost oferite cu sprijinul partenerilor nostri pentru Delta Dunarii, NauticLife.

Antares 5.80 NauticLifeNauticLife, din pasiune pentru navigatie

Calatorie placuta la Tulcea,

Echipa i-Tour

Mai multe detalii despre muzeele Tulcene veti gasi pe site-ul oficial al Centrului Muzeal Eco-Turistic “Delta Dunarii”. Sursa foto aici.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *