Vanatoare de trufe

Trufiturismul, o modalitate inedita de petrecere a timpului liber

De curand a aparut in Romania o noua modalitate de petrecere a concediului, vanatoarea de trufe. Fiind un prilej foarte frumos prin care ai posibilitatea de a te conecta cu natura si a descoperi frumusetile naturale ale tarii noastre, trufiturismul are tot mai mult priza la cei care isi doresc sa iasa din cotidian. 

Tuber Aestivum Vitt
Tuber Aestivum Vitt

 Trufa este o ciuperca de simbioza (100.000 de specii); este produsul unei asocieri simbiotice intre o parte vegetala si o radacina. Ea apare primavara intre lunile aprilie si iunie. Cand ia nastere, are forma unei cupe minuscule ale carei margini se vor reinchide si vor forma un tubercul, al carui interior se va organiza in nervuri sterile si mai apoi in nervuri fertile.

 
Trufa porceasca

Trufa porceasca

Considerate “aurul negru” sau “diamantele” bucatariei de lux din intreaga lume, ciupercutele pot fi gasite si in Romania, care are o bogata rezerva neexploatata de trufe. Printre trufele care se gasesc la noi in tara putem mentiona Tuber magnatum pico, pe care o intalnim in padurile batrane de stejar, tei si artar, denumita de vanatorii de trufe si “regina trufelor”; Tuber Aestivum Vit, Tuber Uncinatum, Tuber Brumare Vit sau Choirmyces Meandriformis Vit. Aceasta din urma, Choirmyces Meandriformis Vit, mai este cunoscuta si sub denumrea de “trufa porceasca” si este o trufa specifica bazinului carpatic, este exploatata in Transilvania inca de la inceputul secolului XX.

Tuber Mesentericum

Tuber Mesentericum

Trufi-turismul a prins contur foarte bine in judetul Buzau si Transilvania unde, datorita activitatii Asociatiei Monteoru Renaissance si Truffoir S.R.L, au aparut si primele pachete turistice care au drept element central vanatoarea de trufe. “Fiind pozitionat pe aceeasi latitudine cu Piemont din Italia, avand conditii climatice favorabile si paduri intinse, judetul Buzau este locul ideal pentru vanatoarea de trufe. Perioada pentru culesul trufelor este cuprinsa intre lunile iunie si februarie iar regiunile din care acest produs se poate culege sunt padurile cuprinse intre Berca si Gura Teghii”, declara Juranda Kirschner, presedintele Asociatiei Monteoru Renaissance.

Pachetul turistic lansat de Monteoru Renaissance cuprinde o excursie de o zi sau o aventura de week-end. Vanatoarea de trufe incepe cu o initiere in lumea trufelor, urmata de intalnirea cu patrupezii care ii vor indruma pe turisti in cautarea trufelor. Bucatari de la pensiuni din Berca si Gura Teghii vor prezenta cateva meniuri pe baza de trufa, modul in care se conserva acest produs, dupa care turistii vor putea trece la degustare.

Vanatoare de trufe

Vanatoare de trufe

Acest produs turistic inedit se adreseaza atat turistilor straini cat si turistilor romani, pasionati de natura si gastronomie. Produsul turistic conceput pentru Judetul Buzau vine in completarea ofertei turistice a zonei si ajuta la construirea unui brand turistic regional cu expunere internationala. Vanatoarea de trufe poate fi considerata in acest context o locomotiva de promovare pentru atractiile turistice deja consacrate ale judetului, respectiv Vulcanii Noroiosi si Chihlimbarul de Colti, care aveau nevoie de o reimprospatare in comunicare.

Un alt pachet de Trufiturism este cel propus de Truffoir si care se numeste Trufarul Transilvanean. Pachetul debuteaza in fiecare an in luna august si dureaza – in functie de conditiile meteorologiece – pana la sfarsitul lui decembrie sau chiar inceputul lui ianuarie. Pachetul Trufarul Transilvanean include: intalnire la un loc prestabilit, transfer la locul desfasurarii programului propriuzis, plimbare in padure cu trufari experimentati si prezentarea caracteristicilor trufelor, inceperea activitatii de recoltare, pauza de masa, schimbarea locului de cautare a trufelor, cina si degustare de trufe, intoarcere la locul de intalnire.

Bruno catelul trufar

Bruno catelul trufar

Recolta de trufe inclusa in program poate dura mai multe zile pe parcursul carora participantii experimenteaza cautarea trufei cu caini special dresati, au posibilitatea sa descopere habitatul trufelor si isi pot insusi notiuni elementare de geneaologie, in vederea definirii si recunoasterii diferitelor specii de trufe. Din exemplarele gasite in perioada derularii programului Trufarul Transilvanean, participantii primesc cadou cate un exemplar.

Lucruri de stiut inainte de a planifica un concediu la o vanatoare de trufe:

–          Recoltarea trufei poate fi influentata de mai multi factori (vreme, caracteristici sezonale, alti trufari etc.), in consecinta organizatorii programului nu garanteaza ca patricipantii vor gasi trufe.

–          Cina, degustarea de trufe va fi organizata in orice situatie, trufele pentru aceasta ocazie fiind asigurate de catre organizatori.

Sursa imaginilor si mai multe detalii pentru vacante aici si aici

Pachete turistice gasiti aici si aici

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *