Transfagarasan – sosea, istorie si obiective turistice 2

Continuam incursiunea alaturi de unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume cu obiectivele turistice de pe Transfagarasan. Chiar daca se considera si ca Transfagarasanul incepe ceva mai sus de localitatea Arefu, judetul Arges, obiectivele turistice pe care le putem gasi de-a lungul sau si in imprejumiri incep cu Cetatea Poienari, cunoscuta mai ales datorita legaturii sale cu Vlad Tepes, domnitorul Tarii Romanesti.

Aceasta se afla in satul Căpățânenii Pământeni, din judetul Arges, in apropiere de Barajul Vidraru si la aproape 30 de kilometri de Curtea de Arges.

Urmeaza Lacul si Barajul Vidraru, alta realizare spectaculoasa a regimului comunist, in timpul constuctiei carora si-au pierdut viata zeci si chiar sute de oameni. Trecand peste acest aspect, barajul este constuit pe Raul Arges si este unul dintre cele mai mari din tara. In apropierea sa se afla Statuia lui Prometeu sau Statuia Electricitatii, ridicata la finalizarea lucrarilor la baraj, in 1965. Urcand spre varful Transfagarasanului, se ajunge al Manastirea Sfantul Proroc Ilie, Paltinu. Este ctitorita de IPS Calinic al Argesului si Muscelului si a fost infiintata in anul 1995. In apropierea manastirii se afla Cabana Cota 1200 si un hotel. De asemenea, pana la drumul spre sanga catre manastire veti mai intalni Cabana si Hotelul Piscul Negru. In continuare, poate fi observata Cascada Capra, de pe Paraul Capra, unul dintre afluentii Raului Arges. Ceva mai sus, in dreapta soselei (insa urcarea se face pe jos), puteti ajunge la Lacul Capra, un lac glaciar situat la altitudinea de 2230 metri. La scurt timp intrati in Tunelul Capra, cel mai lung tunel al Transfagarasanului, care va aduce in apropierea Lacului Bâlea.

Bâlea Lac este situat la altitudinea de 2034 de metri si, alaturi de 180 ha din jurul sau a fost decalrat rezervatie stiintifica, in anul 1932. Prima cabana montana a fost construita aici incepand cu anul 1904, lucrarile fiind finalizate pe 29 august 1905: Cabana Bâlea. Zona a inceput sa fie promovata din punct de vedere turistic inca din anii 1880, cand s-au elaborat cateva trasee montane si, mai tarziu, dupa finalizarea Transfagarasanului, s-a infiintat linia de telecabina, care functioneaza si astazi. Pe timp de iarna, alaturi de Cabana Bâlea este ridicat, in fiecare an, Ice Hotel, unde turistii se pot caza in camere si ingloo-uri din gheata. Dupa Bâlea Lac incepe coborarea spre Sibiu si primul popas are loc la Cascada Bâlea. Puteti lasa masina alaturi de sosea si sa urcati pe jos, catre cascada, timp de 50 de minute pe un traseu marcat cu punct rosu. Cascada Bâlea, denumita si Urlatoarea Bâlei, este situata la peste 1200 m altitudine. Este cea mai mare cascada in trepte din Romania, cu o cadere de 60 m, si marcheaza treapta inferioara a circului glaciar Bâlea. Soseaua coboara spectaculos spre Cartisoara, iar apoi spre DN1, cu care se intersecteaza. Spre stanga se afla orasele Avrig si Sibiu, iar spre dreapta orasele Fagaras si Brasov.

Drum frumos va uram si noi,

Echipa i-Tour

One Ping

  1. Pingback: Transfagarasan – sosea, istorie si obiective turistice 1 |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *