Paste Fericit!

Traditii de Paste

Pentru ca suntem in aprilie si mai avem putin pana la cea mai frumoasa sarbatoare a primaverii, ne-am gandit sa va povestim ce se intampla prin tara de Paste. Cine stie, poate Pastii va gasesc in Ardeal si va surprinde mirosul de parfum din cea de-a doua zi. Atunci veti stii ca este vorba despre obiceiul “stropitului de Pasti”.

Originile obieciului sunt incerte, in sensul ca el poate proveni fie de la inceputul Crestinismului, ca urmare a stropirii cu apa rece a unei fete ce a lesinat la aflarea vestii Invierii lui Hristos, fie  dintr-un obicei precrestin ce simboliza viata si fertilitatea, fiind practicat de mai multe popoare germanice.

Stropitul de Pasti a intrat in tara noastra tot pe filiera germanica, prin intermediul sasilor ajunsi in zona Sibiului in Evul Mediu. Obiceiul a fost inital practicat numai in familiile nobiliare sasesti si maghiare, ulterior fiind preluat si de catre romani.

La inceput, fetele erau stropite cu apa, insa obiceiul s-a modernizat in timp. In a doua zi de Pasti, baietii merg pe la casele fetelor si intreaba parintii: “Primiţi cu stropitul? Am auzit ca aveti o floare frumoasa, am venit sa o udam ca sa nu se ofileasca!”. Aceştia stropesc fata cu parfum, iar apoi sunt rasplatiti cu prajituri, cozonac si oua rosii.

In alte zone, cum ar fi Judetul Mures, obiceiul stropitului este continuat si in a treia zi de Pasti. Atunci, dupa ce fetele au fost stropite, vine randul baietilor din sat sa fie stropiti, ei fiind asteptati de catre fete cu galeti pline cu apa. Se spune ca doar daca afara este frig, baietii scapa “nestropiti”. 🙂

Asa incat, daca vizitati Sibiul, Brasovul sau alte orase din Transilvania, mergeti prin satele din apropiere, pentru a putea experimenta acest obicei pastrat si in ziua de astazi.

Echipa i-Tour


One Ping

  1. Pingback: Traditii de Paste in Banat si Oltenia |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *