Daca tot am inceput sa va povestim despre obiceiurile si traditiile de Pasti de la noi din tara, iata ca dupa Ardeal si Dobrogea, astazi sunt la rand alte doua provincii istorice ale tarii: Banat si Oltenia. Asa incat, daca veti petrece sarbatorile in oricare din aceste zone, veti sti dinainte ce aveti de facut.
În Banat, în dimineata zilei de Paste, copiii se spala pe fata cu apa proaspata de la fantana in care sau pus un ou rosu si fire de iarba verde. Masa traditionala mai are putin de asteptat. Inainte de toate bucatele se tamaiaza si fiecare mesean primeste o lingurita de Pasti cu vin si paine sfintite. Spre deosebire de alte zone al tarii aici veti descoperi printre bunatati si ciolan de porc fiert, oua rosii si oua albe (nevopsite).
In Banat exista obiceiul ca tinerele fete sa pastreze in casa lumanarea aprinsa in noaptea de Inviere. Lumanarea respectiva este apoi aprinsa pentru cateva momente, atunci cand are loc un eveniment fericit. Cine urmeaza datina, se spune ca are noroc in viata personala si este bine vazut de cei din jur. Acest obicei este, insa, regasit si in alte zone ale tarii.
Cat despre incondeierea oualor, in Banat nu este un obicei de anvergura celor din Bucovina. Aici sunt folosite mai mult frunzele de nuc, patrunjel si trifoi sau coji de ceapa, pentru coloratul si ornatul oualor. Daca pe masa de pasti veti gasi oua colorate cu modele nedefinite sau sub forma de frunzulite, atunci veti sti ca sunteti ospatati conform traditiei.
Un alt obicei banatean este Matcalaul sau Pastele Mic, care se tine in prima marti de dupa Paste. Matcalaul este un prilej de bucurie si un simbol al vietii, prin practicile premaritale de infratire care-i sunt specifice. In aceasta zi, copiii de pana la 14 ani se duc la un pom inflorit pentru a se infrati. Fiecare face o cununa de flori din acel pom, si-o pune pe cap, apoi, luandu-se de mana, ocolesc din dreapta pomul, de trei ori. Isi dau cununile de pe cap si, alaturandu-le, prin ele se saruta de trei ori, schimba intre ei oua rosii aduse (tot prin cununi) si zic : “Sa fim fartati/ surori pana la moarte!”, primind fiecare o bucatica dintr-un ban de argint. Mai multe despre istoria Matcalaului gasiti aici.
Obiceiurile din Oltenia sunt putin diferite. Aici ritualul inlcude inrosirea oualor din Vinerea Mare, iar desenele de pe ele se fac tot cu frunze de patrunjel, trifoi sau leustean. Se sterg cu un servetel imbibat cu putin ulei sa straluceasca si se aseaza intr-un cos pe lucerna verde.Mancarea se prepara de sambata si fiti atenti, aici ciorba de miel mai este denumita si “ciorba de bureti”. Dupa Inviere se merge acasa cu lumanarea aprinsa si se aseaza in prispa casei. Nu se intra in casa pana nu se culege din gradina iarba verde si se arunca pe scari. Urmeaza masa de Paste.
Paste fericit!
Echipa i-Tour
Lasă un răspuns