Tradiții dacice în Dobrogea – Capidava, 22 decembrie 2012

Sâmbătă, 22  decembrie 2012, Asociaţia “România – Dacia Casa Noastră”, JCI Constanţa şi Asociaţia “Off-road în Dobrogea” vă invită la Danais, în Capidava, să trăiţi experienţa autentică a sărbătorilor de iarnă. Aici puteti vedea un documentar istoric despre Cetatea Capidava.

Programul de la Danais cuprinde: sacrificarea porcului, pomana porcului, colinde, tir cu arcul, plimbare cu barca, călărie, paintball, foc de tabără. Înscrieri se pot face aici.

Porcul era sacrificat în religia vechilor daci ca simbol al divinităţii întunericului care slăbea soarele în cea mai scurtă zi a anului, solstiţiul de iarnă. Oamenii sacrificau porci pentru a veni în ajutorul soarelui şi îl hrăneau cu carne spre întărire. Ziua începea dupa aceea să crească şi Crăciunul devenea o sărbătoare a vieţii şi a luminii.
Funcţia rituală a sacrificiului este evidenţiată de informaţiile etnografice: “La tăiere nu trebuie să stea nimeni primprejur dintre cei care sunt miloşi din fire, căci se crede că porcul moare cu mare greutate; carnea unui astfel de porc nu va fi bună. Pe porc să nu-l vaite nimeni” (Pamfile, 1914, p. 118).

Sărbătorile şi obiceiurile populare, grupate în preajma solstiţiului de iarnă (20 decembrie – 7 ianuarie), poartă numele generic de sărbători de iarnă. Perioada este deschisă şi închisă de sărbători prefaţate de ajunuri, atât Crăciunul, cât şi Boboteaza, şi intersectate la mijloc de noaptea Anului Nou. Principalele sărbători – Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza – reprezintă momente independente de înnoire a timpului şi de început de an.

Program:

 • 8:30 – 12:00– sacrificarea porcului şi participare la prepararea bucatelor tradiţionale;
 • 12:00 – 14:00 – vizitare cetatea Capidava şi Muzeul de artă “Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu;
 • 14:00 – 17:00
  – pomana porcului, fasole la ceaun, vin fiert, ţuica fiartă, apă plată/minerală;
  – obiceiuri dacice tradiţionale de sărbători – colinde, costume populare şi dansuri populare;
  – tir cu arcul – 20 minute – grup de 5 persoane;
  – plimbare cu barca – 20 minute – grup de 4-5 persoane;
  – călărie – maxim 5 minute/persoana;
  – paintball – 30 min – grup de 12 persoane;
  – foc de tabără.

Înscrierea pentru participarea la eveniment se face pănă la data de 20 Decembrie 2012. Taxa participare este 60 lei/persoana, datorită partenerilor asociaţiei: Primăria Topalu, Alira, JCI Constanţa, Active Training, Restaurant Queen Elizabeth, Paintball & Airsoft Arena, Off-road in Dobrogea, DJST Constanţa, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, PlayXP.net, Restaurant Şerif, Școala Brâncovenească, Crucial Systems & Services, Neptun TV, i-Tour.ro, Groove Hour, ConstantaBlog.net, Evenimente Constanţa.

Despre Danais
Danais este baza Asociaţiei România – Dacia Casa Noastră, reprezentând nucleul implementării în Capidava, comuna Topalu, judeţul Constanţa, a proiectului “Marca: România”*. Capacitatea iniţială proiectată este de 20 de locuri în cabane de lemn. Mai multe detalii despre Danais aici.

www.i-tour.ro este partener media al acestui eveniment si va invita sa descoperiti traditiile geto-dacice in Cetatea Capidava, una dintre cele mai vechi fortificatii geto-dacice de pe cursul Dunarii.

Distractie placuta,

Echipa i-Tour

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *