struguri capsunica

Terasele Drăgăşaniului, cu arome tari de toamnă

E toamnă. Culorile, mirosurile şi aromele îşi fac iar de cap, şi nu doar în padure, ci şi în vie, unde strugurii ne invită să-i cunoaştem cu toate simţurile. Unde ar putea fi o experienţă mai complexă decât într-o podgorie? Pe terasele Drăgăşaniului,din judeţul Vâlcea, acolo unde mai multe crame, înlănţuite prin rădăcinile viţei de vie şi prin dragostea faţă de struguri, tradiţie şi licoarea zeilor, îşi împart una dintre cele mai rodnice şi pitoreşti zone vini-viticole ale ţării. Haideţi cu noi, aşadar!

Istoria locului

Cultivarea viţei de vie în zona Drăgăşaniului, pe Valea Oltului, are o tradiţie de sute de ani, podgoria Drăgăşani fiind una dintre cele mai renumite din România şi acoperind o suprafaţă de 16000 de hectare. Chiar în centrul oraşului veţi găsi Muzeul Viei şi Vinului, adăpostit într-o frumoasă clădire de patrimoniu, restaurată recent. De aici aflăm că încă din anul 1437 satele Dobruşa, Şerbăneşti, Mamu, de lângă Drăgăşani sunt obligate prin hrisovul din această dată la vinăriciu – dare de vin, asupra viilor cultivate pe dealurile Oltului din străvechime. Tradiţia s-a menţinut, indiferent de tumultul evenimentelor istorice, de ocupaţiile străine şi de revoluţiile sociale sau industriale.

Cum planificăm vizita la cramă

Turismul viticol începe să se dezvolte din ce în ce mai mult în România, însă în zona Drăgăşaniului am întâlnit cei mai deschisi şi mai prietenoşi reprezentanţi ai cramelor, care au fost dispuşi să îşi răpească aproximativ 2 ore pentru vizita noastră, chiar în perioada de recoltare. Asadar, trebuie să ştiţi că aici veţi fi primiţi, în urma unei comunicari anterioare, şi a stabilirii tipului de vizită pe care doriţi să o faceţi, cu reprezentanţii cramelor, aproape indifierent de perioada anului. Esenţial este să urmăriţi paşii indicati pe paginile acestora de internet. O vizită la cramă poate să includă de la un tur al cramei, până la o degustare însoţită de preparate locale sau doar de gustări, o incursiune în istoria fiecarei crame, a tipului de vinuri produse şi o plimbare în vie. Iar când strugurii sunt pe rod, vă asigurăm ca nu veţi mai dori să plecaţi de acolo.

Oamenii şi vinul

Iată ce am aflat noi, pe scurt, întrucât vă invităm şi pe dumneavoastră să descoperiţi această zonă şi minunatele ei roade. Domeniul Stirbey este unul dintre cele mai vechi din ţară, deţinut de familia princiara Stirbey încă de acum 300 de ani şi redescoperit de moştenitoarea familiei, Baroana Ileana Kripp-Costinescu, în anul 1999, când acesta renaşte. Aici veţi regăsi soiuri precum Negru de Drăgăşani şi Novac, soi unic născut în podgoria Drăgăşani, Crâmpoşie selecţionată, al carei nume indică origini preromane, fiind chiar blazonul zonei Drăgăşani, Fetească Regală şi Tămâioasă Românească, alături de soiuri internaţionale, toate vinificate impecabil din soiuri pure. Mirosul, gustul şi aroma fiecaruia vă vor învălui simţurile.

Strâns legată de Domeniul Stirbey este şi Crama Bauer, fondată în 2012, atât prin vecintate, cât şi prin oenolog, Oliver Bauer, ale carui creativitate şi dăruire şi-au găsit locul în unele dintre cele mai fine şi delicate vinuri, dar şi în materie de procese tehnologice unice la noi în ţară. Vinul ORANGE, produs prin metode antice, este o încântare a simţurilor, provenind din struguri absolut sănătosi şi perfect copţi dintr-o plantatie de Sauvignonasse veche, de peste 40 ani – Via Rozopol. Un alt soi unicat, cultivat şi valorificat de Crama Bauer este Petit Verdot, care aduce mai mult a condimente, decât a fruct. Aici, veti fi invitaţi la degustare chiar pe prispa casei, de unde privelistea catre Raul Olt este mirifică, iar via se revarsă în valuri către vale.

O alta cramă, ceva mai nouă, însă foarte bine pregatită pentru a primi turişti, atât pentru degustare, cât şi pentru o sedere mai îndelungată în zonă, la propria pensiune, este Crama Drăgaşi, situată între cele două menţionate anterior. Aici, experienţa undei vizite va fi completată, în funcţie de preferinţe, de o degustare a preparatelor culinare desăvârşit alese şi prezentate, dar mai ales gătite. O bogaţie de gusturi şi arome vă va delecta şi veti fi plimbati prin toate nuanţele de la alb la roşu intens, pe un scaun orientat spre Olt. Via este încă tânără, iar vinurile sunt mai jucăuşe. Nu plecaţi prea repede, ci intraţi pe plantaţie, unde veţi putea degusta soiuri precum Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc chiar din via în care cresc atât de frumos.

Iar asta nu este tot…

Cele trei crame se află pe Strada Dealul Olt, chiar deasupra oraşului Drăgăşani, însă de acolo sus pari a fi într-o altă lume. Pentru a le vizita pe toate şi a putea trăi o experientă cât mai complexă, vă recomandăm să zăboviţi în zonă cel puţin două zile. Daca va pasionează acest domeniu, trebuie să ştiţi că în împrejurimile Drăgăşaniului se afla şi alte crame, precum Avincis, Casa de vinuri Isărescu, Via Sandu, Crama Spârleni, iar spaţii de cazare veţi  găsi negreşit.

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Articol publicat in Revista Alphega Farmacie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *