ALBA IULIA Harta Oras

Templu dedicat zeiţei Nemesis, descoperit în interiorul Cetăţii din Alba Iulia

Arheologii din Alba Iulia au descoperit în interiorul Cetăţii din municipiu un templu roman dedicat zeiţei Nemesis, în incinta acestuia fiind găsite o statuetă a zeiţei, un basorelief şi un altar votiv (închinat zeiţei Nemesis).

Templul a fost descoperit în timpul lucrărilor de reabilitare a zonei interioare a Cetăţii din Alba Iulia şi este inclus în interiorul castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina. Cel mai probabil, templul a fost construit de unii dintre militarii de carieră din cadrul legiunii care au vrut astfel să aducă o ofrandă zeiţei Nemesis, considerată patroana gladiatorilor şi soldaţilor romani, iar numele donatorilor sunt inscripţionate pe obiectele descoperite. Descoperirea este inedită şi unică pentru Dacia Romană, deoarece sunt foarte rare cazurile în care în interiorul unui castru roman de legiune era construit un templu sacru.

Zeiţa este înfăţişată alături de un grifon, animal mitologic care are corp de leu, aripi, cap şi gheare de vultur şi urechi de cal şi îi lipseşte o parte din mâna stângă în care ţinea o unitate de măsură pentru păcate. Nemesis simboliza pentru romani zeiţa răzbunării şi era considerată patroana gladiatorilor şi soldaţilor romani de carieră.

Statuia zeitei Nemesis, Cetatea Alba Carolina

Statuia zeitei Nemesis, Cetatea Alba Carolina

Prima descoperire a fost făcută în apropierea Porţii a III-a a cetăţii, unde a fost găsită fundaţia uneia dintre barăcile soldaţilor romani din Legiunea a XIII-a Gemina. I-a urmat descoperirea basoreliefului reprezentând un general roman, despre care am scris acum cateva zile.  O altă descoperire importantă a fost făcută în zona Porţii a IV-a a cetăţii, unde săpăturile de cercetare au scos la iveală un altar din perioada romană. De asemenea, echipele de cercetători au descoperit şi o porţiune din Via Principalis, din interiorul castrului Legiunii a XIII-a Gemina, peste care a fost construită fortificaţia actuală.

Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Acum cetatea poate fi vizitată, reprezentând unul din obiectivele turistice ale oraşului Alba Iulia. Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban, pe acest loc a existat, începând cu anul 104, un castru roman, iar apoi o cetate medievală.

Harta Alba Iulia obiective turistice

Harta Alba Iulia obiective turistice

Mai multe detalii despre aceste descoperiri şi imagini cu statuia zeiţei Nemesis găsiţi pe Mediafax, sursa imaginii de mai sus. Aici gasiti harta cetatii si a orasului Alba Iulia, realizata de echipa de la Groove Hour.

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *