Pentru ca este iarna, iar noi am demarat si anul acesta proiectul i-Tour Schi, vom continua sa va prezentam statiunile monatne din tara, care beneficiaza de partii de schi omologate, precum si obiectivele turistice din fiecare statiuni montana si din imprejurimi.

Telescaun Complex Suior

In Maramures, alaturi de Borsa, mai gasim Complexul Turistic Suior, ce apartine de orasul Baia Sprie, atestat documentar inca din secolul al XIV-lea si avand o veche traditie miniera. Complexul Suior dispune de 4 partii si un tobogan tubing, transport pe cablu tip telescaun si teleschi, nocturna si zapada artificiala, dar si spatii de cazare pentru turisti. Harta domeniului schiabil Suior este realizata de echipa i-Tour si poate fi coborata gratuit de pe site-ul www.i-tour.ro sectiunea i-Tour Schi, sau de aici.

Harta partii schi Suior, Maramures

Harta partii schi Suior, Maramures

Atractii turistice in Baia Sprie

– Centrul vechi al orasului are forma unui trapez alungit spre est si cuprinde un complex arhitectural deosebit cu monumente istorice si de arhitectura veche, edificat in secolele XVIII-XIX.
– Primaria orasului Baia Sprie, construita in anul 1739 in stil baroc, pe riunele vechii cladiri a primariei distrusa de tatari in anul 1539, poarta emblema miniera a celor doua ciocane incurcisate pe bolta celor doua intrari in subsolul cladirii, impreuna cu inscirsul 1798.
– Biserica romano-catolica din Piata Libertatii este o constructie monumentala cu doua turnuri inalte, ridicata in stil neoclasic intre anii 1847-1855, fiind flancata la intrare de statuile impunatoare a doi sfinti.
– Biserica reformata a fost ridicata in anii 1889-1890.

Baia Sprie, Maramures

– Biserica ortodoxa ,,Adormirea Maicii Domnului’’ a fost ridicata in anul 1793, cu altar in stil tipic rasaritean, cu acoperisul turnului in forma de bulb. Biserica este cel mai vechi lacas de cult din Baia Sprie.
– Cladirea scolii generale nr. 1, cunoscuta si sub numele de Zarda, datand din anul 1890.
– Fantana lui Stoll situata pe latura sudica a bisericii romano catolice, realizata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
– Casa Samuel Csaszi, casa veche si modesta din lemn ridicata in anul 1754 probabil una dintre cele mai vechi case de acest fel din oras.
– Capela Calvaria biserica ridicata in anul 1848 sub dealul Minei.
– Parcul de sculptura moderna, situat la bifurcatia drumului spre Cavnic, cuprinde statui de marmura realizate de artisti contemporani, pe parcursul mai multor tabere de sculptura organizate in zona.

Arii protejate in zona Suior – Baia Sprie

Dealul Minei, situat la 3 km distanta de orasul Baia Sprie, unde in anul 1920, prin prabusirea unei vechi galerii de mina s-a format un frumos lac artificial. Reziduurile metalice, abundente in ioni de cupru si sulfat de fier, fac ca apa lacului, sa capete cu timpul o culoare verzuie, dar in anumite conditii meteo si de luminozitate, aceeasi apa devine albastra de aici si denumirea lacului: Lacul Albastru.

Lacul Albastru, Baia Sprie

Rezervatia geologica Creasta Cocosului, din Muntii Gutai, a fost declarata arie ocrotita in 1954. Creasta reprezinta o portiune dintr-un vechi crater vulcanic constituita din andezite bazaltice cu piroxeni si biotit de Gutai. Accesul la rezervatie se poate face urmand doua trasee: unul pe valea Suiorului si celalalt din durmul national ce leaga Baia Sprie de Maramuresul istoric prin dreptul Hanului Pintea Viteazul urmand marcajul turistic.

O alta zona naturala protejata, de un interes aparte, este cea a Vaii Chiuzbaii, unde pe versantul sudic al varfului Ignis pe o suprafata de 50 HA se afla Rezervatia Fosilifera Chiuzbaia. Flora fosila din aceasta rezervatie cuprinde 55 de familii, 107 genuri si 240 specii. Localitate apartinatoare de orasul Baia Sprie, Chiuzbaia este o asezare pitoreasca situata intr-o depresiune intramontana deosebita marginita de abruptul stancos al varfului Ignis si de conurile vulcanice: Chiuz, Poca si Magura.

Acestea fiind spuse, va invitam sa va pastrati macar o zi din concediul de iarna pentru a vizita intreaga zona si pentru a lua contact cu lumea si cultura maramuresana.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

Sursa info aici si foto aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *