Spre Polovragi si Cheile Oltetului

Continuam explorarea Olteniei cu o plimbare prin abruptele Chei ale Oltetului. Aici descoperim depresiunea Baia de Fier – Polovragi, strabatuta de apa Oltetului, care este una dintre cele mai vechi vetre romanesti de pe cuprinsul tarii. O abatere de 7 kilometri la dreapta (DN 67, km 135) duce spre comuna Polovragi, strajuita de uriasa despicatura a Cheilor Oltetului. Datorita ingustimii lor, Cheile Olteului par taiate in calcarul muntelui, dand impresia unui canion. Jos, la 15 metri sub nivelul soselei se zbuciuma in prapastie apa Oltetului.

Pestera Polovragi, un adevarat labirint in muntele de calcar, a fost descrisa de Grigore Alexandrescu ca “una din acele cetati incantatoare ce le-a inventat imaginatia zambitoare a poetilor arabi”. O legenda spune ca aici ar fi trait zeul dacilor Zamolxes, iar picaturile ce se preling din turturii de piatra sunt lacrimile zeului, pricinuite de cucerirea dacilor de catre romani.

Pestera a fost modelata de apele Oltetului in banda de calcare jurasice din sudul Muntilor Parang si Capatanii, aici avandu-si obarsia si un izvor carstic ce apare, in chei, chiar in dreptul portalului pesterii. Intrarea in pestera seste situata in imediata apropiere a drumului forestier, ce urca in chei si cu siguranta o veti observa. Pestera Polovragi este una din pesterile mari ale tarii noastre, lungimea sa de peste 9300m (impreuna cu galeriile laterale) o situeaza, astfel, pe locul 5 intre pesterile din Romania.

Manastirea Polovragi este strajuita de Cheile Oltetului si de o frumoasa padure de castani. Ridicarea manastirii a fost inceputa in 1643 de Danciu Pârâianu, mare postelnic al lui Matei Basarab, constructia fiind finalizata in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu.  Intrarea in incinta manastirii se face printr-o poarta masiva din lemn, frumos sculptata, iar in pidvorul manastirii se pastreaza semnatura lui Tudor Vladimirescu, cu data 28 mai 1821. Manastirea detine si un  muzeu, ce adaposteste o bogata colectie de icoane pe lemn si sticla, ce provin din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, precum si depozitul de carte veche ce cuprinde peste 3000 de volume in limbile româna, slavona si greaca.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

One Ping

  1. Pingback: Caravana “Vacanța în țara mea “, în județul Gorj |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *