Asa cum v-am promis, astazi vom vorbi despre obiectivele turistice din Cetatea Medievala a Sighisoarei: turnuri, bastioane, biserici, toate aflate inca pe stradutele care pastreaza atmosfera de pe vremuri. Aici gasiti harta cetatii, Monument UNESCO.

Reprezentativ pentru Sighisoara si pentru cetate este Turnul cu Ceas, situat chiar la intrarea in cetate si adapostind Muzeul de Istorie al orasului, cu incaperi destinate istoriei antice, breslelor, orologiei, farmaciei etc, la fiecare etaj al turnului. Turnul a fost construit pentru a apara poarta principala a orasului si are cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal, au o inaltime de 64 m. La etajul al patrulea se afla ceasul, care bate la fiecare 15 minute si alaturi de care se pot vedea 7 statui (figurine) ce se rotesc in functie de zilele saptamanii si reprezinta astrele aferente fiecarei zile. Din balconul turnului se poate vedea intreg orasul, iar privelistea este uimitoare.

Turnul Fierarilor a fost ridicat in anul 1631 pe o baza dreptunghiulara, pare masiv si relativ scund. Rolul sau era sa apere Biserica Manastirii in caz de asediu.

Turnul Franghierilor este unul din cele mai vechi edificii ale Sighisoarei, fiind si singurul turn locuit pana in prezent. Initial, turnul a fost ridicat pe zidurile vechii cetati, dar a fost distrus in anul 1241. Forma actuala o are din anul 1305 si este unul din putinele turnuri neatinse de incendiul din 1676. Din punct de vedere strategic, a facut parte din vechea fortificatie din varful dealului.

Turnul Macelarilor este unul din cele mai vechi turnuri, datand din secolul XV. Rol turnului era in apararea laturii de vest a cetatii. Ulterior, in fata lui s-a ridicat ulterior un bastion de pe care artileria avea o larga arie de tragere.

Turnul Cojocarilor se afla la mica distanta de Turnul Macelarilor de care este legat prin poarta Torle. Pare a fi construit in jurul anului 1350 odata cu zidul cetatii. A fost distrus de incendiul din 1676 si refacut ulterior.

Turnul Croitorilor a fost ridicat in secolul XIV. Parterul este strabatut de doua ganguri carosabile, care se puteau inchide prin porti masive de fier. In anul incendiului,1676, in acest turn se gaseau, in afara de importante cantitati de grane, praf de pusca, precum si proiectile, care au explodat in timpul incendiului si au distrus partea superioara. In 1935 bolta a fost readusa la forma initiala, iar gangul redeschis circulatiei.

Sighisoara, Turnul Croitorilor

Turnul Cizmarilor marcheaza capatul de nord al zidului cetatii, fiind afectat de incendiul din 1676 si recladit in forma actuala in 1681. Turnul prezinta influente ale stilului baroc stazi gazduieste statia postului de radio local.

Turnul Cositorarilor a fost construit odata cu zidul cetatii si are o pozitie foarte buna de aparare, fiind in permanenta refacut si intretinut. In fata turnului se afla cel mai bine pastrat bastion. El poarta inca urme de gloante din timpul asediului curutilor, de la 1704-1706. Turnul Cositorarilor este legat de Turnul Tabacarilor prin Galeria Arcasilor din care se apara partea de S-V a orasului. Foarte aprope de acest turn si de Turnul Franghierilor de gaseste Biserica din Deal, un monument reprezentativ pentru Sighisoara, construita in stil gotic intre anii 1345 si 1525. Monumentul este valoros si prin existenta singurei cripte cunoscute in Transilvania aflata dedesubtul corului, care contine morminte din sec. XVI-XVIII. Sighisoara, Turnul Cositorarilor si Biserica din Deal

Biserica Manastirii este un monument de arhitectura in stil gotic, care se gaseste in imediata vecinatate a Turnului cu Ceas. Biserica a apartinut calugarilor dominicani si este mentionata documentar inca din anul 1298. Sighisoara, Biserica Manastirii

Surprize noi in episodul urmator din acest serial despre monumentele istorice si obiectivele turistice ale orasului Sighisoara, un adevarat cufar plin cu bogatii.

Echipa i-Tour

Share

One Ping

  1. Pingback: Sighisoara, atractii ale Cetatii Medievale |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *