Satul Valea Viilor, judetul Sibiu, Transilvania

Legenda locului

Pierduta intre coline terasate, odinioara acoperite de culturi imbelsugate de vita-de-vie, Valea Viilor este o localitate in care, de-a lungul timpului, au convietuit, deopotriva sasi, romani si secui. Numele de Valea Viilor a fost folosit incepand cu secolul trecut si atesta importanta acestei asezari viticole in zona Tarnavei Mari. Casele sasesti, vechi de secole, arhitectura bine conservata, portile inalte de lemn decorate cu varii motive locale, curtile pietruite, umbrite de pomi fructiferi si vita-de-vie, gradinile cultivate ce se intind pana inspre dealuri, alaturi de impozanta biserica fortificata din centrul comunei, au deteminat includerea sitului Valea Viilor in patrimoniul UNESCO in anul 1999.

Ce pot vedea in Valea Viilor?

Un obiectiv local important este Biserica Evanghelica. Pe locul actualei biserici a existat, initial, o basilica romanica, ridicata probabil in secolul al XIII-lea, odata cu intemeierea localitatii. Biserica de astazi a fost construita un secol mai tarziu, in stil gotic, cu elemente de aparare: suprainaltarea corului cu 4 niveluri, dintre care ultimul este dotat cu drum de straja, portaluri intarite cu herse si guri de tragere. Pentru a face fata invaziilor necontenite, biserica a fost inconjurata cu un zid de incinta de 7-7 metri, prevazut cu drum de aparare si 4 turnuri. La intrarea in curtea bisericii se afla un mic muzeu al culturii sasesti cu obiecte donate de membrii comunitatii. Alte atractii locale sunt Lacul “La 4 hotare”, ferma de bivoli si moara satului.

Iata si harta bisericilor fortificate din Transilvania, unde puteti gasi si biserica din Valea Viilor:

Specific local

Vecinatatile erau asocieri intre mai multe familii de pe aceeasi strada, cu scopul de a se intrajutora in caz de inmormantare. Cine nu participa la inlormantare platea amenda. Cele 6 vecinatati din comuna erau conduse de un tata pe timp de un an, avand sarcina de a tine evidenta actelor, de a coordona activitatile vecinatatii, de a strange banii si de a transmite vestile cu ajutorul unei tablite. Fiecare vecinatate avea insemnele sale, tablita sa si o ladita in care erau pastrate actele. In singura lada existenta si in prezent, pastrata de familia clopotarului, se mai gasesc registre ale vecinatatii din 1750. Carnilejul este un carnaval organizat de vecinatati cu ocazia lasarii secului pentru Postul Pasilor. Fiecare membru al vecinatatii era obligat sa se mascheze, dupa care urma o parada a mastilor prin sat, totul terminandu-se cu un chef pe cinste.

In Valea viilor ajungeti fie cu autoturismul din Sibiu, pe DN 14, sau din Medias pe DJ 142C, fie cu autobuzul din Medias. Localitati aproapiate sunt Medias, la 15 kilometri, Copsa Mica, la 5 kilometri si Sibiu la 50 de kilometri.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *