Cele mai frumoase sate din Romania

Satul Saschiz, judetul Mures, Transilvania

Revenim la programul cu care v-am obisnuit in fiecare miercuri, de la inceputul anului, si anume prezentarea unora dintre cele mai frumoase sate din Romania, asa cum apar ele in ghidul oficial “Cele mai frumoase sate din Romania”, editat de asociatia onomina. Astazi vom vorbi despre satul Saschiz, cu o biserica fortificata aflata in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Legenda locului

Legenda uriasilor este legata de Cetatea Uriasilor din Saschiz. Se spune ca niste localnici galagiosi, trecand pe langa poarta uriasilor, au fost luati de acestia in surte, cu car cu boi cu tot, si pedepsiti pentru indrazneala lor de a sfida cererea uriasilor de a nu vorbi in preajma lor. Cei care au vazut uriasii luandu-le tovarasii s-au speriat rau, iar dupa ce au fost eliberati, galagiosii i-au sfatuit pe toti sa ocoleasca cetatea, pentru a nu-i mai supara pe uriasi. In trecut exista in folclorul popular credinta ca uriasii care locuiau pe vremuri in cetate asteptau un semn de necredinta din partea  oamenilor pentru a iesi din nou in lume. Pentru a se feri de razbunarea lor, localnicii au adunat de pe coastele dealurilor pietrele rotunde pe care uriasii le-ar fi putut arunca asupra lor si le-au insirat cuminti la portile caselor lor. De aici legatura cu “flostar-ul” – stilul de pavare cu pietre al drumurilor din sat.

Ce pot vedea in Saschiz?

Biserica Evanghelica, monument UNESCO, ii adaposteste si acum la slujbe pe enoriasi, chiar daca de-a lungul timpului a fost amenintata de incendii si razboaie. Langa biserica puteti admira Turnul cu ceas, cu tigla smaltuita si colorata, ridicat in 1832 dupa modelul turnului din Sighisoara. Un popas important este pe dealul impadurit, la Cetatea Veche, construita ca sa-i apere pe oameni de invazii. Fortareata, construita in stil gotic, se inalta ca o fantoma pe varful dealului. Unele turnuri, precum cel al Scoalei, Munitiei, Turnul Voievodal sau al Preotului sunt inca in picioare. Intacta a ramas si fantana din mijloc, adanca de 65 de metri, despre care se spune ca face legatura, printr-un tunel secret, cu centrul comunei.

Turistii au posibilitatea cunoasterii micilor producatori din Saschiz, a petrecerii unor sejururi in gospodariile acestora, a implicarii in activitatile specifice traditiei locale, cum ar fi prepararea painii de casa, degustarea produselor alimentare locale, mulsul oilor, recoltarea fructelor sau legumelor. Exista, de asemenea, posibilitatea parcurgerii cu bicicleta (mountain bike) a unor trasee care leaga satele din comuna Saschiz.

Specific local

Nu numai vestigiile au pus Saschizul pe harta turistica, ci si localnicii si indeletnicirile lor. Gemul de rubarba a dus faima localitatii peste granite. Strainii se dau in vant dupa compoturile si dulceturile facute de sasoaice din aceasta planta. Mierea de albine, in special cea de brad sau de menta, este un alt produs traditional renumit, pentru ca este foarte rara. Localnicii din saschiz fac si o paine de casa speciala, cu coaja batuta, care se coace cam in trei ore.

In Saschiz gasiti cazare la pensiuni si case turistice, iar aici puteti ajunge fie cu autoturismul pe E60 din Brasov si Sighisoara, fie cu autobuzul din Targu Mures, Brasov si Sighisoara, fie cu trenul din Sighisoara. Saschiz se afla la o distanta de 20 de kilometri de Sighisoara si 73 de kilometri de Targu Mures.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *