Legenda locului
Rimetea este, fara indoiala, unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Pitorescul sau se datoreaza peisajului montan mirific, portului popular si arhitecturii sale deosebinte. Insa, nu in ultimul rand, Rimetea este renumita pentru istoria sa zbuciumata, plina de evenimente importante. Primii care au descoperit importanta strategica a locului au fost romanii, care au construit un castru pe varful Muntelui Trascaului, de unde puteau observa cu usurinta imprejurimile.
Ce pot vedea in Rimetea?
Depresiunea Trascaului, cu o splendida panorama, este una dintre cele mai interesante depresiuni intramontane din Muntii Apuseni. Pe teritoriul comunei de afla masivul Coltii Trascaului, cu diverse forme carstice: pesteri, poduri naturale, vechi galerii de nime parasite. La 3 kilometri de Rimetea, in satul Coltesti, se afla ruinele unui castru medieval, care a fost distrus de armatele generalului Tiege. Printre elementele care ofera unicitate localitatii putem aminti ca in satul Rimetea soarele rasare de doua ori in aceeasi zi. Prima oara apare dis de dimineata, apoi se ascunde in spatele crestei Coltii Trascaului. Apare a poi a doua oara si isi continua drumul pe bolta cereasca. Acest fenomen de datoreaza configuratiei masivului muntos. Satul Rimetea se lauda si cu un Muzeu Etnografic, care a luat fiinta in anul 1952.
Specific local
Satul Rimetea este vestit prin pictura pe mobila, pictura pe fond de culoare verde inchis, cu motive florare colorate. Toate mobilele existente in camera curata erau foarte frumos pictate, iar pe langa mobila, camera era impodobita si cu cusaturi specifice zonei. la Rimetea exista o traditie populara straveche numita “Inmormantarea Farsangului“. Sarbatoarea are loc la sfarsitul iernii – inceputul primaverii (in prima sambata a intrarii in postul Pastelui). Sarbatoarea are un caracter de carnaval, la care participa tineri din sat, imbracati in port popular si in diferite costume, reprezentand viata la sat. Prin denumirea sarbatorii “Inmormantarea Farsangului”, satenii inteleg ca se termina perioada petrecerilor: nunti, baluri si alte sarbatori si incep lucrarile agrigole la camp. Acest obicei a aparut in anul 1780 si consta intr-un alai de “inmormantare” care colinda ulitele satului. Tinerii din alai sunt imbracati in port specific zonei, cersetori, diavolul, moartea, tigani, preotul, etc. La sfasitul alaiului “fete batrane” tarasc dupa ele un butuc. De fapt, aceste “fete” sunt flacai imbracati in haine femeiesti. In discursul tinut de catre “preot” este dat frau liber imaginatiei. Sunt prezentate cu multa ironie anumite fapte si intamplari din sat, dar fara a se exagera. La incheierea acestui obicei, toti membrii alaiului se aduna intr-un loc, unde pregatesc o masa din alimentele adunate de “tigani si cersetori”: oua, slanina, carnati.
In Rimetea gasiti cazare la pensiuni din sat, iar aici puteti ajunge fie cu autoturismul din Aiud, Turda, pe DJ 107 M, fie cu autobuzul din Aiud. Cele mai apropiate localitati sunt Aiud, la 25 de kilometri si Alba Iulia la 54 de kilometri. Rimetea face parte dintre satele promovate de asociatia Ceele mai frumoase sate din Romania, in ghidul omonim.
Calatorie placuta,
Echipa i-Tour
Niste locuri minunate! Aproape tot ce trebuie sa stii despre satul Rimetea si Coltii Trascaului din Muntii Apuseni: https://www.plecatideparte.ro/satul-rimetea-piatra-secuiului-obiective-trasee-merita-vizitate/ Informatii, fotografii si FILM