Cele mai frumoase sate din Romania

Satul Polovragi, judetul Gorj, Oltenia

Legenda locului

Etimologia denumirii acestei localitati a dat nastere la multe interpretari. Unii au pus-o in legatura cu o planta numita povraga sau polvraga, folosita ca medicament; altii au derivat-o de la un cuvant grecesc compus, care ar insemna mult stancoasa, sau de la cuvinte slave indicand o jumatate de vale cu maluri stancoase. Cu toate acestea n-ar fi exclus ca denumirea sa fie de origine geto-daca, cuprinzand in sine o criptograma inca nedescifrata, referitoare la credintele religioase si practicile medicale raspandite in viata stramosilor nostri. In sprijinul acestor opinii ar veni si faptul ca, in constiinta localnicilor se pastreaza credinta conform careia zeul dac Zamolxis a trait in pestera de la Polovragi. In preajma lui se gaseau vraci, medici sau preoti, cunoscatori ai cultului, dar si ai tainelor vindecarii neputintelor trupesti, oferind oamenilor leacuri preparate din plante medicinale, raspandite din belsug in flora locala.

Ce pot vedea in Polovragi?

“Am venit, te-am vazut, nu as mai pleca!” Asa zic oaspetii satului Polovragi dupa ce se infrupta din frumusetea locurilor. Sfanta Manastire Polovragi este asezata intr-un cadru pitoresc, la poalele Muntelui Piatra Polovragilor, intr-o livada cu pomi fructiferi si castani comestibili, amintind de clima blanda a manastirilor Tismana si Bistrita. Un obiectiv turistic al comunei Polovragi, mai putin cunoscut si greu accesibil, este Cetatea dacica de pe platoul Pietrei Polovragiului, ce a servit ca loc de refugiu pentru un trib dacic din secolele II-I i. Hr., ce avea asezare stabila jos, pe terasa Oltetului. Tot aici este si “Oborul Jidovilor“, o dolina uriasa, adanca de 2,5 metri, cu pereti abrupti, despre care se spune ca ar fi functionat ca staul pentru vitele oamenilor preistorici. Ea serveste si acum, inainte de urcatul oilor la munte, primavara, ca obor pentru oile localnicilor. Crucea lui Ursache domina platoul calcaros, fiind vizibila din satul Polovragi. Crucea este cioplita din piatra dura fiind o marturie a existentei Capitanului de plai Ursache, care a strajuit pe aceste locuri la sfarsitul secolului XVIII – inceputul secolului XIX. Pestera Polovragi a luat nastere prin erodarea calcarului jurasic din Muntii Capatanii de catre apele raului Oltet. Pe peretii acesteia dainuiesc cateva inscriptii ce au conturat ideea ca, de-a lungul veacurilor, aici s-au adapostit si au trait oameni de-ai locului. In Pestera Polovragi traieste o colonie de lilieci denumiti popular lilieci cu potcoava.

Specific local

Nedeia – targul de la Polovragi – este atestata documentar inca din secolul XVII si se bucura de o larga afluenta de marfuri si animale, cu participare a mii si mii de oameni, fapt ce i-a conferit in timp prestigiul national de care se bucura astazi. Intre 14 si 17 iulie se desfasoara aici targul de animale, unde vin pentru vanzare si cumparare crescatori de anumale din Polovragi si din imprejurimi. Incepand cu 17 iule se desfasoara targul de marfuri. Si acum traditia traieste. Mesteri olari, sculptori in lemn, creatori de costume populare si instrumente populare si instrumente muzicale (fluiere) isi expun piesele spre vanzare. Manifestarea de la Polovragi are ca zi de varf 20 iulie, cand, in cadru sarbatoresc se desfasoara parada portului, cantecului si dansului pastoresc. Pe 20 iulie, ansambluri folclorice cu specific pastoresc vin sa-si dea concursul pentru mentinerea traditiei.

Cazare in Polovragi gasiti la cateva pensiuni, vile si case cu specific turistic, iar aici ajungeti foarte usor din Ramnicu Valcea fie cu autoturismul pe DN 65, fie cu autobuzul. Polovragi se afla la o distanta de 23 de kilometri de Horezu, 54 de kilometri de Targu Jiu si la 68 de kilometri de Ramnicu Valcea.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *