Cele mai frumoase sate din Romania

Satul Luncavita, judetul Tulcea, Dobrogea

Legenda locului

Situat intre Muntii Macinului si malul romanesc al Dunarii, satul Luncavita si-a pastrat de-a lungul timpului radacinile romanesti, chiar daca a apartinut timp de 4 secole Imperiului Otoman. Mentionat intial in 1573, intr-un defter (registru) emis de autoritatile turcesti, localitatea isi trage probabil denumirea din alaturarea cuvintelor “lunca”, de la Lunca Dunarii, si “vita”, de la terasele cu vita de vie din zona. Locul nu duce lipsa de legende: localnicii cred ca prin imprejurimi s-ar afla ingropata o comoara de pe vremea turcilor si nu sunt departe de adevar – in siturile argeologice s-au gasit in repetate randuri cantitati mari de elemente numismatice, aceste taramuri fiind locuite inca din Paleolitic.

Ce pot vedea in Luncavita?

Amplasarea localitatii intre Muntii Macin si Delta Dunarii ii confera trasaturi unice atat montane, cat si de lunca a Dunarii. O drumetie prin Muntii Macinului si, in special in Rezervatia Valea Fagilor va va surprinde cu siguranta. Acolo puteti intalni diferite specii de tei, vai incarcate de fagi (Fagus orientalis – o curiozitate pentru climatul secetos dobrogean), specii rare de pasari rapitoare (acvila de camp, soimul dunarean), jderul de copac, vipera cu corn si cel mai mare sarpe din Romania, balaurului dobrogean (Elaphe quatorlineata), despre care se spune ca poate ajunge la dimensiuni de 2 metri.

Daca nu doriti sa faceti drumetii prin vaile din imprejurimi, puteti merge la Muzeele de Etnografie si Istorie din cadrul scolii, unde sunt prezentate toate descoperirile arheologice din zona. Dar atentie: comoara nu a fost gasita inca!

Specific local

Cele doua mari sarbatori ale comunei Luncavita isi propun sa va destainuie fete ascunse ale spiritului dobrogean. Sarbatoarea Teilor, celebrand in stil traditional abundenta de tiliacee din zona, amesteca geamparaua dobrogeana si cantecul cu mierea din flori de tei, mestesugul local al impletiturilor din stuf si papura si bucataria locala: bors de peste, stiuca umpluta sau chirosti. Sarbatoarea mosoaielor (adica mosoiul si mosoicuta, simbolurile satului) se desfasoara in seara de Ajun al Craciunului, cand mastile, colindele, dansul ritualic si intreaga comunitate alcatuiesc o parada monumentala, asistata de mii de oameni. Zgomotul produs de talanga mosoaielor pregateste noul an care se apropie, il curata de rele si il primeneste.

In Luncavita veti gasi cazare atat la pensiuni si gospodariile oamenilor, cat si la manastiril2 Cocosul si Saon. Iata si cum ajungeti in Luncavita: cu masina pe E87/ DN 22A – Braila, Tulcea, pe DN 22E, E87/ DN 22A – Galati, Tulcea sau pe DN 22D, DJ 222 A – Harsova, Horia. De asemenea se poate ajunge cu autobuzul din Tulcea si Macin.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *