Satul Lujerdiu, judetul Cluj, Transilvania

Legenda locului

Satul Lujerdiu a fost un domeniu al lui Mihai Viteazul, dupa ce domnitorul l-a pimit de la principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, la 14 aprilie 1596. Domnitorul a inaltat o biserica din piatra cu hramul “Arhanghelul Mihail“, care se patreaza si astazi. Se spune ca dupa o batalie in care a iesit invingator, Mihai Viteazul a tras cu arcul si in locul unde s-a infipt sageata a ridicat biserica. Ei i se apune si astazi Biserica Voievodului Mihai. Lacasul a fost mistuit de flacari aproape 100 de ani mai tarziu, dar a fost refacut din temelii. Prin sate circula o poveste conforma careia, in urma cu cateva decenii, la o renovare, s-ar fi gasit sub altar schelete umane de dimensiuni neobisnuit de mari, ce par a fi ale unor luptatori din Evul Mediu.

Ce pot vedea in Lujerdiu-Cornesti?

Panorama satului Lujerdiu este superba. Satul este incadrad de paduri si livezi mari de meri si rpuni. Apoi, cand cobori in sat, trebuie sa mergi sa vezi ctitoria lui Mihai Viteazu, Biserica Voievodului Mihai. Daca ajungi aici in prima vineri din luna mai, pe seara, poti participa la “Impreunatul oilor“, un obicei vechi la care se aduna oile in turma de la toti satenii. Acum se alege “Turmasul”. Acesta se ingrijeste, pe toata durata pasunatului de bunul mers al lucrurilor privind oile satenilor. El tine legatura cu ciobanii si tot este cel care v-ar putea conduce la Stana de oi traditionala.

Nu departe de aici se afla Cetatea Dabaca, presupusa de arheologii maghiari ca fiind resedinta unui conducator roman din Evul Mediu timpuriu, mentionat in Gesta Hungarorum, si anume insusi Voievodul Ge

Specific local

Oamenii au fost mereu iubitori de libertate. S-au rasculat mereu impotriva nobilimii, inca din secolul al XV-lea. Pamantul n-a fost mereu roditor, iar asprimea vietii i-a invatat sa fie rabdatori, dar si iubitori de dreptate. Sunt oameni iubitori, care se ajuta intre ei, dar si pe cei care le trec pargul. Cel mai cunoscut produs local din Lujerdiu este Jinarsul de prune, o tuica buna de prune, facuta cu multa grija de catre localnici. Se spune ca ai nevoie de o anumita configuratie sufleteasca sa te bucuri pe deplin de Jinarsul de Lujerdiu, nu la necaz, nici la suparare, nici la bucurie mare, ci numai atunci cand sufletul ti-e domol precum linia sinuoasa a reliefului. daca o bei cumpatat, licoarea iti deschide pofta de viata si mai ales pofta de mancare. Nicio problema. Satenii intind masa si te servesc cu niste sarmale speciale numite galuste cu pasat, sau cu o tocanita de pui cu mamaliguta. In loc de desert va vor servi silovita de prune. Merge de minune cu mamaliga rece sau intr-o placinta.

In Lujerdiu puteti gasi cazare la localnici, iar aici ajungeti fie cu autoturismul pe DJ 109B din Fundatura sau pe E 21 din Cluj, fie cu autobuzul din Dej, Cluj si Gherla. Localitatile apropiate sunt Dej, la 22 de kilometri si Cluj, la 38 de kilometri.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Sursa foto http://primariacornesti.ro/

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *