Satul Jurilovca, Judetul Tulcea, Dobrogea

Astazi vom prezenta satul Jurilovca, asa cum apare el in ghidul oficial “Cele mai frumoase sate din Romania”.

Legenda locului

Comuna Jurilovca se afla pe malul lacului Golovita, una din lagunele complexului Razim-Sinoe, si gazduieste cea mai mare comunitate de pescari din Delta Dunarii. Legenda spune ca satul s-ar fi intemeiat in 1710, cand un grup de pescari condusi de un anume Jurba s-au asezat aici spre nemultumirea conducatorilor locului, Pavel Evskeciorac si Malai Tudor. Documentele istorice afirma ca localitatea a fost infiintata de rusii lipoveni exilati de prin partile Donului si Nistrului la inceputul secolului al XIX-lea. Acestia au fost fortati sa-si paraseasca tinuturile natale din cauza regulilor canonice impuse de Biserica Ortodoxa Rusa si de Tarul Petru cel Mare.

Ce pot vedea in Jurilovca?

Odata ajunsi in Jurilovca, trebuie sa explorati lagunele Golovita si Razim (cel mai mare lac din tara), cu vaporasul sau cu barcile localnicilor, care va pot duce pana la Gura Portitei – acolo unde complexul lagunar comunica cu apele Marii Negre. Nu uitati si de popasul pe Innsula Bisericutei. Intorsi pe uscat puteti merge pana la Capul Dolosman, rezervatie naturala unde puteti vedea specii rare precum maslinul dobrogean. spinul lui Cristos, numeroase exemplare de serpi de casa sau de apa si broaste testoase.

Tot in zona se afla si cea mai veche asezare atestata pe teritoriul Romaniei: Cetatea Orgame (Argamum), care a fost intemeiata de grecii din Asia Mica in secolul al VII-lea I. Hr.

Specific local

Cu siguranta veti observa arhitectura satului: casele au fatadele colorate in alb si albastru, acoperisul este facut din stuf si aproape diecare locuinta are o baie lipoveneasca separata de casa. Baia traditionala, mai ales inaintea marilor sarbatori, are un caracter ritualic. De altfel, fiecare secventa ceremoniala, atat de la serbarile satului, cat si de la Biserica Ortodoxa de rit vechi, aminteste de practici religioase stravechi ale caror semnificatii nu se mai cunosc. In cadrul acestor manifestari nu trebuie sa ratati mancarurile specifice bucatariei lipovenesti: ciorba cu varza, varza cu orez, coltunasi cu varza, racituri din peste, pestesarat uscat, pest crud sarat sau pampuschi (branzoaice).

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *