Cele mai frumoase sate din Romania

Satul Dorna Candrenilor, judetul Suceava, Bucovina

Legenda locului

Potrivit legendei, denumirea satului vine de la primul sau locuitor, haiducul Candrut, fugit din Transilvania si stabilit aici cu multe sute de ani in urma.

In prezent, un numar mare de familii din comuna poarta numele de “Candrea”, motiv pentru care, pentru a se deosebi una de cealalta, capului familiei i se alatura intotdeauna prenumele tatalui sau chiar al bunicului. Comuna Dorna Candrenilor este cunoscuta mai ales pentru renumitele sale izvoare minerale, in parte valorificate inca din secolul XIX. Astfel, la Dorna Candrenilor a fost construit in anul 1898 un stabiliment balnear, cu bai carbogazoase si namol.

Ce pot vedea in Dorna Candrenilor?

Odata ajunsi in Dorna Candrenilor veti remarca arhitectura specific bucovineana, cu case mari construite din lemn, multe dintre ele cu etaj, cu numeroase incaperi, cu frumoase decoratii exterioare, avand motive florale sau geometrice, in general stilizate. Spre marginea asezarii casele sunt din ce in ce mai risipite, pierzandu-se spre poalele muntilor, fapt ce da o nota caracteristica peisajului, in care se incadreaza armonios. Iubitorii de drumetii pot ajunge usor in Parcul National Calimani pentru a admira frumusetea formatiunilor stancoase ale rezervatiei geologice “12 apostoli”, inconjurate de minunatele peisaje din Muntii Calimani. In apropiere, la poalele Varfului Lucaciu (1770 m), este construita o manastire, la care se poate ajunge si cu mijloace auto urmand un drum forestier din satul Poiana Negri. Din Dorna Candrenilor se poate urca la Varful Ousoru – Muntii Suhard (1639 m), de unde se poate admira toata Depresiunea Dornelor.

Specific local

Oricine poposeste la Muzeul Satului care apartine familiei Pandarau va admira, de buna seama, frumosul port al localnicilor, dominat de culorile rosu si albastru, sau ia traditionala la care se distingverdele, albastrul, rosul si movul.

In Dorna Candrenilor gasiti cazare la pensiunle din sat, iar aici puteti ajunge fie cu autoturismul pe Dn 17 din Suveava si Bistrita, fie cu autobuzul din Vatra Dornei, fie cu trenul pana in statia Dealu Floreni. Satul Dorna Candrenilor face parte din Ghidul oficial “Cele mai frumoase sate din Romania”.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *