Legenda locului
Dispusa de-o parte si de alta a raului Bistrita Aurie, comuna bucovineana Ciocanesti a fost prima data amintita intr-un hrisov prin care se consemna, la 1400, primirea de catre Alexandu cel Bun a Muntelui Suhad, ca danie de domnie de la Doamna sa Ana. Destinul satului a fost strans legat de stradaniile voievozilor de a apara ravnita Moldova de demult. Acest sat de mesteri fierari a fost pastrat la loc de cinste in constiinta domniilor viitoare, simbolistica “faurarului” patraunzand in cultura si mitologia populara. De aici provine denumirea satului Ciocanesti, de la mesterii “ciocanari de arme” din atelierele lui Stefan cel Mare si ale altora ce l-au urmat. Pentru rolul jucat in istorie, astazi intreaga Moldova se mandreste cu satul sau de faurari.
Ce pot vedea in Ciocanesti?
Primul lucru care atrage atentia in satul Ciocanesti sunt motivele nationale sculptate pe fatadele caselor. Este evident ca ne aflam intr-un loc impodobit de arta populara si traditie autentica. Pe langa cele doua Biserici si cele doua Schituri Ortodoxe ale comunei, mai exista Manastirea Sfantul Stefan cel Mare si stana turistica Arseniuc, de unde se poate admira o panorama idilica. In imprejurimi, Muntii Suhard se mandresc cu o rezervatie a bujorului de munte (Rhododendron Kotschyi) si una de cocosi de munte (Tetrao Urogallus).
Merita sa vizitati Muzeul Oualor Incondeiate, Casa Muzeu Taran Leontina, Muzeul Motivelor Nationale si nu puteti rata Festivalul Pastravului (un alt simbol local), Festivalul Rascolul Stanii si Festivalul Oualor Incondeiate. Daca vi se intampla sa vedeti vreo pluta pe Bistrita Aurie, sa stiti ca nu este un caz izolat, plutasii ciocanesti mentin aceasta vie de 800 de ani.
Specific local
In preajma Craciunului, satenii va vor provoca sa luati parte la dansul Mastilor, dansul Cerbului, Ursului, Caprei sau al Caiutilor, precum si la alte obiceiuri locale surprinzatoare, pline de insemnatate culturala. Nu vor lipsi tuica foarta de secarica, vinul fiert sau afinata. Cu siguranta trebuie sa incercati svaiterul de Ciocanesti, produsele traditionale ale ciobanilor, borsul de hribi si cateva produse pescaresti, cobza de pastrav, pastravul in jintuit sau cu smantana si ciuperci. Cu atata voie buna, sa nu uitati sa priviti un apus de soare de pe Batca Armanului, care va va transpune intr-o lume uitata a satului mioritic, a satului copilariei.
Cazare gasiti in Ciocanesti la pensiunile din sat, dar si la localnici, iar aici ajungeti fie cu autoturismul pe E80, E 85 – Suceava, Vatra Dornei sau pe DN18 din Borsa, fie cu autobuzul din Vatra Dornei sau cu trenul pana la Iacobeni, Mestecanus.
Descoperire placuta,
Echipa i-Tour
Lasă un răspuns