Cele mai frumoase sate din Romania

Satul Carpinet, judetul Bihor, Crisana

Legenda locului

Se spune ca fiecare coltisor de lume isi are povestea sa. Povestea satului Carpinet sta in stramosii acestor locuri, despre care se spune ca ar fi trait peste 100 de ani fiecare. Poate ca longevitatea este data de aerul curat si apa izvoarelor din Codrul Moma. Asezarea comunei in apropierea Muntilor Apuseni ofera turistilor ocazia de a descoperi peisaje spectaculoase si tineretea fara batranete.

Ce pot vedea in Carpinet?

Intr-un superb decor montan, inconjurat de minunate paduri si pajisti, un izvor intermitent tasneste din crapaturile stancilor, impresionand orice vizitator. Izbucul de la Calugari sau Apa Momii, cum l-au numit localnicii (dupa denumirea Muntilor Codru Moma), a fost pretuit ca un loc sfant, unde se inaltau evlavioase rugaciuni sub cerul liber. Localnicii il considera ca fiind binecuvantat si cu puteri miraculoase de vindecare a unor boli. Aceasta credinta este alimentata de o veche legenda care spune ca, in urma cu multi ani, un copil nascut orb s-a spalat pe fata cu apa de izvor si apoi a inceput sa vada.

In Pestera Campeneasca se gaseste cea mai mare cascada subterana din Romania, care are o inaltime de 40 de metri. Taul lui Ghib este un lac dolinar situat pe Platoul carstic Vascau, la 3 kilometri de satul Izbuc. Se mai pot vizita Atelierul de olarit de la Leheceni, Varnitele de la Calugari unde se producea varul in mod traditional, precum si Manastirea Izbuc, cea mai veche manastire din Bihor.

Specific local

Satul Leheceni, din comuna Carpinet este un renumit centru de ceramica populara romaneasca in care se confectioneaza si in zilele noastre un mare numar de piese ceramice, mai ales farfurii bogat si rafinat decorate.  In atelierele olarilor se pot urmari fazele de lucru ale mestesugului, modul in care acestia preiau, pastreaza si imbogatesc traditia locala. Maiestria talentatilor mesteri olari de aici trezeste o justificata admiratie. Din marea diversitate de piese ceramice se remarca, in primul rand, blidele de Leheceni, ale caror ornamente – spirala, roata si creasta – sunt de veche traditie.

Puteti gasi cazare in Carpinet in casele traditionale ale localnicilor, unde va puteti bucura de bucataria locala. In Carpinet ajungeti fie cu autoturismul pe DN 76 Deva – Oradea, fie cu autobuzul din Stei, iar statul de afla ala o distanta de 28 de kilometri de Beius si 93 de kilometri de Oradea.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *