Cele mai frumoase sate din Romania

Satul Carlibaba, judetul Suceava, Bucovina

Legenda locului

Mentionat pentru prima data in 1629 in cronicile calugarilor de la Manastirea Putna, satul Carlibaba este locul in care a descalecat Bogdan Voda, care a ocupar Moldova, pornind din Maramures. Satul isi trage denumirea de la paraul Carlibaba, afluent al Bistritei Aurii (cu originea in nemtescul Kirschelbach, care inseamna parau ce curge pe langa biserica). O veche legenda spune ca in aceste locuri traia demult o vrajitoare vestita prin imprejurimi pentru practicile sale. Ea locui pe valea unui rau, pe care oamenii l-au numit Garla Babei s care a derivat in timp in Carlibaba, iar satul actual a luat numele acestei ape.

Ce pot vedea in Carlibaba?

Decorul montan care inconjoara satul este absolut mirific, de pe masivele Dadu si Fluturica putand fi admirate vaile Carlibabei si Bistrita Aurie. Aflata la doar 6 Kilometri, rezervatia biosferei Pietrosul Rodnei ofera un admirabil exemplu de flora si fauna unice in tara. In zona se afla si doua rezervatii inedite, unde se pot vedea Cocosul de munte (Tetrao Urogallus) devenit simbol al satului, respectiv cocosul de mesteacan (Lyrurus Tetrix), tot mai rari in peisajul montan romanesc. Cascada Cailor, cu suvoaie care cad de la 90 de metri inaltime, este cea mai inalta cascada din tara. Partia de schi de la Carlibaba si Serbarile Zapezii vor incanta amatorii de sporturi de iarna, desi vor fi cu siguranta vrajiti de obiceiurile de Craciun si de costumele traditionale deosebite.

Specific local

Aflandu-se la interferenta dintre tinuturile Campulung, Rodna, Nasaud si Maramures, satul Carlibaba are trasaturi unice nemaiintalnite in Moldova, desfasurarea obiceiurilor stravechi si a sarbatorilor de peste an reflectand stilul de viata al celor trei comunitati: germana, ucraineana si romana. Foamea v-o astampara ciobanii de la stane, care au pastrat inca modul traditional de preparare a produselor, cum sunt balmosul, miel in smantana, urda proaspata cu sare, tochitura si branzeturi specifice de vaca si de oaie. Porturile populare locale si biserica ortodoxa de vara, construita in totalitate din lemn, sunt unice in Bucovina.

In Carlibaba gasiti cazare la hotelul din sat, iar aici ajungeti fie cu autoturismul pe DN 18 prin Campulung Moldovenesc, Vatra dornei, Borsa, fie cu autobuzul de  la Borsa si Vatra Dornei. Satul Carlibaba face parte dintre cele mai frumaose sate din Romania, regasindu-se in ghidul oficial eponim.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Share

One Ping

  1. Pingback: Partii de schi in Suceava: Soimul, Magura, Malini |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *