Cele mai frumoase sate din Romania

Satul Breb, judetul Maramures, Transilvania

Legenda locului

Numele satului vine de la Breb, un animal de apa disparut (castorul european), care traia in Breboaia, raul ce traverseaza satul. Referitor la denumirea comunei, Ocna Sugatag, descoperirile arheologice (ciocane de piatra, dalti, alte unelte) atesta ca populatia acestei zone exploata sarea inca din epoca de piatra. Un alt document istoric atesta existenta in 1489 a minei Paul Silvestru, a grupului de mine Ana-Iuliana si Elisabeta, care erau domeniu regal. In anul 1950, datorita infiltratiilor masive de apa dulce, minele au fost inchise, in anii urmatori luand nastere pe vechile amplasamente ale minelor lacuri sarate, resurse naturale balneo-climaterice ce au stat la baza dezvoltarii statiunii din localitate.

Ce pot vedea in Breb – Ocna Sugatag?

Pentru ca si-a conservat atat de bine traditiile si portul din batrani, localitatea Breb, din Maramures, ii atrage anual pe fotografii straini care doresc sa imortalizeze una dintre rarele amprente ale trecutului. In localitate sunt mai multe puncte de belvedere: Creasta Cocosului, Lacul Morarenilor si Taul Chendroaie, toate rezervatii naturale. In localitate se gaseste o Biserica veche din lemn, din anul 1300.

Se mai pot vedea aici si portile masive din lemn, mai vechi sau mai noi, ce se gasesc in toate cele patru localitati ale comunei. Poarta de lemn reprezinta cel mai important element de arhitectura traditionala a taranului din Maramures. Este construita din trei stalpi mari din stejar, care sunt legati intre ei printr-un fruntar. Acoperisul portii este in patru ape, ca la case. Are o portota pentru trecerea persoanelor si poarta mare pentru atelaje si animale. Poarta reprezinta un indicator ar prestigiului social si economic al familiei respective. Motivele ornamentale folosite la ornarea portii sunt funia, insemnele solare, “dintele de lup si ghinul”, “vasul cu flori”, flori stilizate, Arborele Vietii in diferite variante , motive romboidale mari sau mai marunte.

Specific local

Stana la munte, unde se practica mulsul si masuratul laptelui, Jocul la sopron, colindele din seara de Craciun, cu grupuri de colindatori pe la case, sunt obiceiuri si traditii din partea locului. Brozbuta, un fel de sarmale sau coaste si carnati cu mamaliga sunt mancaruri pe care le puteti savura aici. Femeile cos, brodeaza si confectioneaza costumele traditionale. Totodata, Petru Pop Nita sculpteaza si nu oricum, cu talent, pricepere si iscusinta, innobiland lemnul si dandu-i viata, transformand-ul in arta traditionala romaneasca. Petru Pop lucreaza lemn de paltin, cires, paducel, par si ulm. Considera lemnul deosebit de valoros, ca si aurul. Sculpteaza fuse cu zurgalai, prescurnicere, cauce, sasarite, cruci diferite, linguri de mai multe feluri. Acasa la el si-a amenajat un atelier si o expozitie intr-o casa de lemn, care numara peste 500 de exponate.

Cazare puteti gasi in Breb – Ocna Sugatag la numeroasele pensiuni din localitate, dar si din imprejurimi, iar aici ajungeti fie cu autoturismul pe DJ 109, prin Cavnic si Sighetul Marmatiei, fie cu autobuzul din Sighetul Marmatiei sau din Baia Mare. Satul Breb este prezentat in ghidul oficial Cele mai frumoase sate din Romania.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *