Cele mai frumoase sate din Romania

Satul Belint, judetul Timis, Banat

Legenda locului

Satul Belint se afla in judetul Timis, Banat, Romania. Dupa unii istorici, satul satul este amintit pentru prima oara intr-un document din 1285, dar prima atestare certa a satului apare in documente la 5 iulie 1369, sub forma Belenche (pronuntat Belentze), intr-o diploma a regelui maghiar Luovic I de Anjou, redactata in limba romana la Visegrad (in Ungaria).

Ce pot vedea in Belint?

Belintul are mai multe obiective turistice ce merita vizitate, printre care Casele Memoriale ale lui Gherasim Sarbu si Damaschin Carabas, a Sepetenilor si cea a Radulestilor, toate pastrandu-si structura originala. Mai puteti vizita si Muzeul de Istorie al Scolii Belint si Muzeul Mineralogic al Banatului de Campie din localitate. In curtea scolii din Belint se afla doi copaci vechi datand din secolul al XIX-lea.

In fiecare din localitatile apartinatoare au fost construite monumente ale eroilor cazuti la datorie pentru apararea patriei atat in Primul Razboi Mondial, cat si in Al Doilea. Amintim, de asemena, si trei obiective cuprinse in lista monumentelor istorice ale judetului Timis: Biserica “Invierea Domului “ din satul Belint, Biserica “Nasterea Maicii Domnului” din satul Chizatau si Biserica parasita din satul Babsa.

Specific local

Tesutul la razboi manual si realizarea de imbracaminte (costume populare) din materiale tesute sunt inca indeletniciri ale localnicilor. Costumul popular de toata ziua imresioneaza prin simplitatea de culoare (alb si negru la copii si batrani, rosu la tineri si albastru la femei maritate), intimp ce la costumul de sarbatoare cresc in complexitate ornamentele de la camasa (maneci, guler si pe piept), cat si de la poalele fetelor si de la laibarele purtate.

Ca specific local, femeile maritate poarta conci si parul impletit in doua cozi. Se remarca, de asemenea, lucrurile din casa: tesaturi si cusaturi pentru masa, peteri, asternuturi, lada de zestre a fetelor ce se duc nurori in alta casa. Unele dintre cele mai importante traditii din comuna sunt: nunta de la Belint, cu ritualul de la pregatotul miresei si pana la udatul de a doua zi, jocul la camin la sarbatorile de iarna, alungatul frigului la venirea primaverii, obiceiuri de incheiere a lucrului de toamna (Ziua bucatelor, Festivalul Campului si Roza de Belint), obiceiul prin care copii fac Paparuga pentru a invoca ploaia.

In Belint ajungeti fie cu autoturismul din Timisoara si Lugoj pe E 70 sau DN 6, fie cu autobuzul atat din Timisoara, cat si din Lugoj, fie cu trenul, care are statie chiar in Belint. Satul se afla la o distanta de 45 de kilometri fata de Timisoara si de 17,5 kilometri fata de Lugoj si este prezentat in ghidul oficial Cele mai frumoase sate din Romania.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *