Cele mai frumoase sate din Romania

Satul 2 Mai, Constanta, Dobrogea

Cele mai frumoase sate din Romania merita promovate si descoperite! Cum dorim sa incurajam turismul rural, astazi va prezentam satul 2 Mai, din judetul Constanta.

Legenda locului

Satul 2 Mai este situat pe malul Marii Negre, la o distanta de 4 Kilometri sud de Mangalia, aproape de granita cu Bulgaria si este o localitate linistita, cu plaja curata, apa limpede si calda, oameni prietenosi si amabili. Satul a fost intemeiat in perioada de dupa Razboiul de Independenta (1877 – 1878), in urma caruia, dupa 461 de ani de dominatie otomana, Dobrogea revine Romaniei. In noiembrie 1878, insotit de Ministrul de Externe Mihail Kogalniceanu, regele Carol I a facut o vizita in Dobrogea si a infipt Drapelul Romaniei pe acest loc. In acelasi an, Mihail Kogalniceanu a infiintat aici satul “Doua Mai”, in “amintirea loviturii de stat de la 2 mai 1964 prin care Parlamentul Romaniei a fost dizolvat de catre domnitorul Alxandu Ioan Cuza deoarece se impotrivea Legii rurale.” Astazi, in satul 2 Mai, pe langa romani locuiesc lipoveni si tatari.

Obiective turistice in zona 2 Mai – Limanu

Aici este locul unde distractia este la ea acasa. Desi marea si plaja sunt cele mai importante atractii pentru petrecerea timpului liber la 2 Mai, turistii pot descoperi si obiective naturale deosebite, mai putin cunoscute. Padurea Hagieni este o rezervatie naturala din podisul Dobrogei de Sud, situata intre satele Hagieni si Albesti. Rezervatia forestiera Hagieni este alcatuita din 100 de hectare de stejari, carpinita si poieni, iar la vest din 28 de hectare de vai stancoase si poieni cu specii de plante erbacee. Aici se afla numeroase specii de flori precum vioreaua, brebenelul, brandusa aurie, zambila, stanjenelul, bujorul, coada soricelului, iasomia etc. Hagieni este considerata padurea tropicala a Romaniei, cu liane si plante epifite (din familia carora fac parte si orhideele), acesta fiind cel mai nordic punct din Europa unde pot fi ele intalnite. Aici se gasesc si trei dintre cele mai veninoase specii de serpi din Romania: vipera cu corn, sarpele rau si sarpele lui Esculap. Alte obiective turistice locale sunt: Pestera Limanu, Lacul Mangalia si Balta Limanu, Ruinele Cetatii de la Albesti, precum si statiunile din sudul litoralului romanesc.

Specific local

Mediul multicultural dobrogean poate fi intalnit si in comuna Limanu, de care apartine satul 2 Mai. Aici pot fi intalnite comunitati de rusi lipoveni si tatari, plecati din Hagieni atat spre 2 Mai, cat si catre alte localitati din judet. Comunitatea lipovenilor are un ansamblu de dansuri si cantece traditionale, Lebada, cu care participa la diferite festivaluri si activitati ale comunitatii. La nunti si botezuri se canta si se danseaza Geamparaua (dans popular de tip hora, care vine de la turci) sau Dansul Ciocarliei (de la tatari). Gastronomia locala are specific dobrogean, cele mai renumite feluri de mancare fiind saramura de peste, borsul de peste dobrogean si placinta dobrogeana.

Cazare in 2 Mai gasiti la multitudinea de vile, pensiuni, sau case particulare din 2 Mai, care isi asteapta turistii inclusiv cu mici spatii de luat masa.

In  2 Mai puteti ajunge fie cu masina, fie cu trenul pana in Mangalia, iar de acolo cu microbuzele care pleaca exact din fata garii centrale a orasului.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Share

One Ping

  1. Pingback: Redescopera valorile! Dobrogea |

2 Comments

  1. Alexandru Reply

    Admirabilă ideea acestui ghid de promovare a satului românesc. Însă o verificare mai atentă a datelor nu ar strica. Un singur exemplu: satul 2 Mai apare în ghid ca făcând parte din judeţul Tulcea. La fel şi Cumpăna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *