Zilele filmelor rusesti

Saptamana Filmelor Rusesti la Cityplex Constanta

Saptamana Filmelor Rusesti in Romania se desfasoara La Cityplex Constanta in perioada 28 noiembrie – 1 decembrie. Cu aceasta ocazie publicul constantean, iubitor al cinematografului est-european, va avea posibilitatea de a vedea sase filme rusesti, productii 2008 – 2010.

Zilele filmelor rusesti Evenimentul va fi deschis de filmul Amiral / Admiral – Rusia 2008, programat pentru luni 28 noiembrie la ora 19.00. Amiral este o saga istorica, care ne aminteste de celebrul Doctor Jivago al lui David Lean. Actiunea se petrece pe fundalul celor doua revolutii (februarie si octombrie) si a razboiului civil, una dintre perioadele cele mai framantate ale istoriei Rusiei avand ca sfarsit caderea imperiului rus.Regizorul Andrei Kravchuk, cunoscut in special pentru succesul filmului Italianul / Italianetz, este elev al marelui maestru, guru cinematografiei ruse, Alexei Gherman.

Un alt film ce va putea fi vizionat cu acelasi prilej este “In curand e primavara / Skoro vesna” in regia Verei Storozheva, o rasfatata a Festivalului de film de la Moscova (MIFF), prezidat de regizorul Nikita Mihalkov. “Unul din filmele cele mai memorabile din Festivalul de la Cottbus 2009 si, cu siguranta, pelicula adresata cel mai direct spectatorului crestin, exceland totodata prin stralucirea artistica si universalitatea mesajului, se numeste In curand e primavara (Skoro vesna, Rusia, 2009)”. Elena Dulgheru.Filmul va rula marti 29 noiembrie la ora 16.00.

Tot marti 29 noiembrie, la ora 19.00, este programat filmul “Cetatea Brest / Brestskaya krepost” in regia lui Aleksandr Kott (Rusia 2010), prezinta apararea eroica a Cetatii Brest care a fost cucerita dupa primul asalt al fascistilor germani, pe 22 iunie 1941. Aleksandr Kott si-a terminat studiile sub indrumarea regizorului polonez Andrzej Wajda la Varsovia.Filmul a participat la multiple festivaluri internationale.

Miercuri 30 noiembrie la ora 13.00, Filmul “Fiul / Synok”,in regia Larisa Sadilova, va spune povestea unui tata care isi creste singur fiul, avandu-l in rolul principal pe Victor Suhorucov. Relatiile dintre cei doi devin cauza principala a dramei personale a tatalui si a primei infractiuni individuale a fiului.

“Noaptea lunga ca o viata / Skazka pro temnotu” in regia lui Nikolay Khomeriki a participat la festivalul de la Cannes in cadrul sectiunii “Un Certain Regard”. Acest film va putea fi vazut joi 1 decembrie, ora 16.00. Este al doilea film al tanarului regizor invitat la Festivalul de la Cannes, sectiunea “Un Certain Regard” 2011.

Seria filmelor rusesti se incheie cu “Kandahar / Kandagar”, film regizat de Andrei Kavun, reia povestea uitata a echipajului unui avion rus, cazut in capcana talibanilor. Prizonierii reusesc sa se salveze in cele din urma cu ajutorul propriului avion. “A aparut un nou mare film rus” scria Los Angeles Times dupa premiera din 2010.“Filmul meu este dovada ca iti poti iubi tara indiferent de atitudinea pe care aceasta o are vis-a-vis de tine” Andrei Kavun, Los Angeles Times. Intr-adevar filmul se bazeaza pe reactia membrilor echipajului, prizonieri ai talibanilor, fata de care Rusia a afisat la momentul respectiv o falsa indiferenta. Aceasta pelicula este programata joi 1 decembrie, ora 19.00.

Eveniment organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Culturii Federatiei Ruse, Centrul National al Cinematografiei, cu sprijinul Ambasadei Federatiei Ruse in Romania si a Consulatului General al Federatiei Ruse la Constanta.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *