Partenerii nostri strategici, Asociatia Judeteana pentru Turism Sibiu, ne propun Sadu ca destinatie a lunii mai.

Denumirea localităţii nu e deloc întâmplătoare. Se spune că numele de Sadu provine din limba slavă şi ar însemna „grădină”. Dacă mai adăugăm faptul că localitatea e situată într-o frumoasă vale înconjurată de culmi montane, pe malul râului Sadu, putem spune că este o autentică „grădină din Carpaţi” cu nenumărate motive pentru a fi explorată.

Tradiţii
Locuitorii din Sadu s-au ocupat dintotdeauna cu oieritul. Chiar dacă astăzi stânile sunt mult mai puţine decât în trecut, sădenii păstrează obiceiurile pastorale. În mai spre exemplu, de Sf. Constantin şi Elena, are loc urcarea turmelor la munte. Satul este „năpădit” de turme însoţite de căini şi măgăruşi care urcă la munte pentru vărat.

Meşteşuguri
De-a lungul timpului s-au dezvoltat şi meşteşugurile. Sadu era renumit pentru manufacturile de prelucrare a lemnului, de tors lâna, ţesut sau morile de hârtie. Sădenii îşi vindeau produsele în târgurile din Sibiu, dar şi dincolo de Carpaţi, în Ţara Românească. Astăzi mai există în Sadu câteva ateliere de fierărit, prelucrarea lemnului şi ţesut.

Monumente istorice
Biserica din Lemn „Adormirea Maicii Domnului”, cunoscută drept biserica „unită”, deoarece în anul 1700 a fost transformată în biserică romano-catolică, iar preoţii ortodocşi au fost alungaţi din sat. Biserica se află în centrul satului, pe malul râului Sadu.

Biserica din Zid „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită la mijlocul secolului XVIII în stil postbrâncovenesc cu influenţe munteneşti.
Interiorul se remarcă prin existenţa a două cupole, fenomen unic în regiunea etnografică Mărginimea Sibiului.

În urmă cu 116 ani, la Sadu s-a inaugurat hidrocentrala Sadu I construită de autorităţile sibiene cu ajutorul sădenilor conştienţi că o astfel de uzină electrică va ajuta la dezvoltarea localităţii.
Mai multe informaţii legate de istoricul uzinei puteţi afla vizitând Muzeul Energetic Sadu I. Tel: 0269/568557

Personalităţi
Ce au în comun episcopul Ioan Inochenţie Micu-Klein, istoricul şi lingvistul Samuil Micu-Klein sau medicul oftalmolog Ioan Piuoariu-Molnar? Cu toţii s-au născut la Sadu în secolul XVIII, şi-au urmat studiile la şcoli renumite din Europa şi, datorită realizărilor lor, au devenit faimoşi în întregul Imperiu Austro-Ungar. Sădenii povestesc şi astăzi cu mândrie legende şi poveşti legate de viaţa şi realizările acestor personalităţi.

Biserica din Saduv

Biserica din Sadu

Sursa foto si a altor imagini din Sadu si din imprejurimi este aici.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *