S-a deschis primul Muzeu al Jocurilor Video din România

Câți dintre voi v-ați jucat vreodată la un joc video, acasă, la prieteni sau la o sală de jocuri de pe vremuri? Ah, şi ce vremuri, cand se strângea toată clasa sau toată gaşca din spatele blocului la un Street Fighter, Mario sau Metal Slug. Oare cum ar fi să vă mai puteți juca la acele jocuri, vă întrebați cu nostalgie. Nu-i aşa? Andrei Bălbărău nu a stat mult pe gânduri şi a pus bazele primului Muzeu al Jocurilor Video din România, la Reşița, în incinta Universității “Eftimie  Murgu”. I-am luat un interviu fondatorului acestui muzeu şi iată ce ne-a povestit! 

Când şi cum s-a născut ideea unui astfel de muzeu?

Andrei Bălbărău: Alături de Universitatea “Eftimie Murgu”, principalul partener în acest proiect, am identificat un spaţiu pentru viitorul muzeu. Astfel, începând cu octombrie 2018, am început să lucrez la amenajarea muzeului. Am vrut să lucrez singur pentru că eu consider că multe lucruri se pot rezolva sau realiza dacă lumea şi-ar propune cu adevărat să le realizeze. Astfel, timp de un an, am lucrat la spaţiu, iar în 11 octombrie 2019, de Noaptea Albă a Galeriilor, am inaugurat alături de universitate noul muzeu.

Nu este primul muzeu privat. În 2014, alături de un grup de prieteni, deschideam tot la Universitatea “Eftimie  Murgu” din Reşiţa, un muzeu dedicat cineaştilor amatori, mai exact Muzeul Cineastului Amator. Muzeul este organizat în fosta cabina de proiecţie a cinematografului “23 august”, cinematograf ce a funcţionat corpul A al universităţii în prezent. Majoritatea exponatelor fac parte din colecţia personală, dar de la deschiderea muzeului, oamenii au început să doneze diferite aparate pe care nu le mai utilizau.

Cum consider că un număr cât mai mare de muzee sau expoziţii permanente poate aduce oraşului un plus din punct de vedere turistic. Astfel, am decis să expun şi colecţia dedicată jocurilor video.

Ce fel de jocuri sunt expuse?

Andrei Bălbărău: Avem exponate care prezintă diferite perioade din istoria jocurilor video. Cabinetele arcade ce erau amplasate în diferite spaţii comerciale, diferite console video pentru televizor, consolele de jocuri portabile, precum şi alte accesorii ce erau utilizate alături de console. Trebuie să menţionez că în prezent este expusă aproximativ 70% din colecţie, urmând ca pe viitor să fie expuse şi alte piese.

Pe această cale doresc să le mulţumesc şi celor ce au donat piese pentru muzeu, mai exact Dan Comşa, Hruza Cosmin, Ioana Ciolea şi Adrian Boldor.

Cât de mult se poate interacţiona cu ele?

Andrei Bălbărău: Vizitatorii se pot juca pe cabinetele arcade în primul rând. Există două cabinete, unde, deşi au carcasa originala, interiorul este modern şi conţin un mini calculator care permite vizitatorului să aleagă din 2100 de jocuri clasice arcade. Dar sunt si cabinete arcade ce au doar un joc, precum erau majoritatea  în trecut.

Pe lângă cabinete, avem şi consolele utilizate pe televizor. Avem clasica consolă “terminator” ce utiliza casetele galbene iar vizitatorii pot să rejoace Mario sau Duck Hunt. Sunt console din fiecare generaţie şi o varietate mare de jocuri (Atari, NES, SNES, Sega, N64, Dreamcast, Gamecube, PS1, PS2, XBOX, Xbox 360) dar vreau în primul rând să ofer vizitatorilor şansă să rejoace jocuri de care îşi amintesc, cum e Mario sau Street Fighter 2, Metal Slug, şamd.

Totuşi nu vrem ca vizitatorii să rămână prinşi în jocuri la muzeu, aşa că recomandăm o sesiune de joc de până la 30 de minute.

Ce evenimente veți organiza la Muzeul Jocurilor Video?

Andrei Bălbărău: Periodic vom organiza şi evenimente la care cei interesaţi să participe. În primul rând vom avea ateliere de lucru în care vom repara cabinetele arcade care momentan nu funcţionează, dar vom avea şi diferite competiţii de gaming.

Cum putem vizita muzeul?

Andrei Bălbărău: Vizitarea muzeului, participarea la ateliere şi competiţii este gratuită. Muzeul Jocurilor Video se află în incinta Universității “Eftimie Murgu” din Reşiţa, Piaţa Traian Vuia, nr. 1-4. Pentru vizită, îmi puteți scrie pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/muzeuljocurilorvideo/. Muzeul se poate vizita cu o programare în prealabil (minim cu o ora înainte) în fiecare zi în intervalele 10:00-13:00 şi 19:00-22:00.

Sperăm ca v-am convins să vizitați Muzeul Jocurilor Video, unde puteți face atât o incursiune în istoria acestora, cât şi interacționa din nou sau, pentru cei mai tineri, pentru prima dată, cu jocuri video clasice. Cât despre revenirea la muzeu, suntem siguri că experiența trăită acolo va fi pe măsura aşteptărilor. Felicitări Andrei şi mult succes în tot ceea ce îți propui!

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *