S-a deschis Muzeul-Atelier-Școala de la Piscu

Dacă acum doi ani mergeam la un brunch organizat în satul Piscu, la 30 de kilometri de Bucureşti, și admiram măiestria şi dedicarea artiştilor care au initiat Şcoala Atelier de la Piscu, iată că anul acesta ne bucurăm să aflăm despre deschiderea Muzeului-Atelier-Școala de la Piscu.

Un fost sat de olari, ce încă mai păstrează vii moştenirea culturală, patrimoniul construit şi pe cel imaterial, a redevenit un punct de atracţie culturală pe harta Munteniei şi a României. La evenimente, îi puteţi vedea aici pe meşterii populari creând vase din lut şi chiar cumpăra de la ei ceramică tradiţională.

Iată cum un fost sat de olari, Piscu, poate să devină, din nou, un sat vestit. Vestit pentru mulți oameni care vor să-și educe copiii ca lumea. Muzeul este doar cadrul, ceea ce asigură o ambianță și este, de fapt, locul în care poți să generezi unealta. Unealta pentru mine este atelierul care se va dezvolta; am convingerea că se va dezvolta pentru că avem garanția și dovezile pe care le-au arătat Virgil și Adriana la ei acasă, în atelierul de acolo. Iar școala e demersul pentru care consider că merită să apreciezi și să sprijini efortul tuturor acestor oameni care s-au implicat benevol. Școala mi se pare, până la urmă, ținta.” – Șerban Sturdza, arhitect, membru corespondent al Academiei Române.

Proiectul fanion al organizației Școala de la Piscu, Muzeu-Atelier-Școală, valorifică experiența a 15 ani de cercetare și acțiune educațională și culturală dedicată patrimoniului cultural. Inițatorii săi, istoricul de artă Adriana Scripcariu și sculptorul Virgil Scripcariu, și-au propus să prezinte public moștenirea satului Piscu plasată în contextul mai larg al tehnicilor tradiționale de lucru cu pământul și de comunicare între tradiție și creație contemporană.

Memoria meșteșugului de Pisc este cea care a generat acest loc, este un nucleu de la care spațiul s-a extins și temele de studiu, la rândul lor, s-au extins. Piscu a fost pe vremuri un centru de olărit în care s-a lucrat enorm. În cele mai bune timpuri, câte 200 de cuptoare ardeau aici și sute de mii de oale părăseau satul în fiecare an către târgurile din București și din împrejurimi.” – Adriana Scripcariu, istoric de artă și inițiator al proiectului.

Noi am ajuns în sat cu un profil care s-a potrivit cu specificul de patrimoniu cultural puternic de aici; l-am descoperit la rândul nostru și ne-am bucurat să îl punem în valoare, an de an, și să ajungem iată, în al șaisprezecelea an de lucrat și trăit pentru patrimoniul de la Piscu, să inaugurăm un astfel de spațiu care, indiferent de mersul producției de ceramică tradițională, va rămâne un martor al faptului că aici s-a olărit, un prilej de a descoperi acest meșteșug și o invitație la creativitate și la a privi în trecut, într-un mod care să ne aducă plus valoare pentru prezent și viitor. ” – Virgil Scripcariu, sculptor și inițiator al proiectului.

La Muzeul-Atelier-Școala de la Piscu vizitatorii vor putea admira atât ceramic tradiţională, cât şi expoziţii temporare de fotografie, ceramic, sculptură şi pictură. În plus, aici vor fi continuate deja tradiţionalele ateliere pentru copii şi adulţi, de introducere în artele olăritului şi a sculpturii, facilitând, astfel, accesul copiilor și adulților la patrimoniu cultural și natural.

Inaugurarea muzeului a avut loc pe 18 februarie, fiind prezenţi la eveniment persoane marcante din viaţa culturală a României, precum și principalii susținători ai proiectului: Kaufland România, sponsor principal, Administrația Fondului Cultural Național, Kronospan, Ordinul Arhitecților din România, Ministerul Culturii, Rompetrol, Arensia – Exploratory Medicine, Fundația pentru Medicină Celulară și Moleculară, Consiliul Județean Ilfov, Centrul Județean pentru Cercetarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Primăria Ciolpani.

Muzeul – Atelier – Școala de la Piscu poate fi vizitat la fiecare sfârșit de săptămână, începând cu 21 martie 2021, între orele 11:00 și 17:00, cu anunț în prealabil prin SMS sau WhatsApp la 0722.121.566. Detalii despre proiect și modalități de implicare sunt disponibile aici: muzeu.piscu.ro şi aici: https://www.facebook.com/ScoalaDeLaPiscu/

Sursa info: https://e-zeppelin.ro/s-a-deschis-muzeul-atelier-scoala-de-la-piscu-in-care-patrimoniul-se-invata-prin-experienta/ și foto: https://www.facebook.com/ScoalaDeLaPiscu/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *