Rozavlea localizare pe harta

Rozavlea, legende si obiective turistice

Comuna Rozavlea este situata in judetul Maramures, pe cursul raului Iza, la aproximativ 80 de km est de Baia Mare si la 35 km sud-est de Sighetu Marmatiei, capitala Maramuresului Istoric.

Rozavlea localizare pe harta

La originea numelului comunei Rozavlea stau mai multe legende. Numele localitatii ar putea deriva din slavonul Rozavlete („a se revarsa”) sau de la sarbatoarea Rusaliilor. Însa batranii sustin ca numele este dat de o legenda… Se spune ca, odinioara, Maramuresul istoric a fost locuit de uriaşi
Comuna Rozavlea este una dintre vechile asezari din Maramuresul istoric, locuita de “dacii liberi” din cele mai vechi timpuri. In vremea cnezatelor si voievodatelor, Rozavlea a facut parte din Cnezatul de vale al Bogdanestilor, fiind mentionata printre satele stapanite de Iuga, fratele lui Bogdan, inainte de anul 1353. Dupa 1424, aşezarea devine centrul domeniilor urmasilor lui Iuga “Possessio Rozalyia”. Rozavlea, fiind domeniu voievodal, a avut si o manastire, pana astazi existand in partea de jos a localitatii, locuri denumite ca: “sesul manastirii” si “dealul calugarului”. Incepand din anul 1717, manastirea prinde din nou viata in zona.
Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”, anul 1717
 
Este aşezata pe malul drept al raului Iza, la 23 km de Vadu Izei. Primul document scris dateaza din 1353, biserica de atunci fiind proprietate a familiei Bogdan de Cuhea. Monument istoric, biserica de lemn construita la 1700 inlocuia o alta biserica mai veche, disparuta.
Biserica actuala poarta hramul Sf. Arhanghel Mihail şi Gavril. Pictura a fost executata de Ion Plohod pe la 1823-1825 in tempera grasa, dand un aspect bogat si stralucitor. In biserica se gasesc icoane pe lemn si sticla in stil maramuresan de mare valoare artistica, biserica fiind considerata a fi una dintre cele mai izbandite creatii ale arhitecturii populare maramuresene.
Rozavlea gazduieste si un festival al culturii. In localitate se desfasoara anual, in perioada 15 – 20 august o ampla manifestare sub genericul, “Zilele culturii – Roza Rozalina”, la care sunt prezenti locuitori ai comunei, dar si oaspeti din tara si de peste hotare.
Si inca ceva ce ne-a placut este site-ul Primariei din localitate, care cuprinde multe informatii organizate elegant. De aici ne-am inspirat si noi, in prezentarea istoricului si a obiectivelor turistice ale Rozavlei.
Speram ca v-a placut si ca nu veti uita sa vizitati aceasta zona, cand sunteti in trecere prin Maramures.
Echipa i-Tour
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *