Rezervatia Creasta Cocosului, Maramures

Daca pana acum v-am povestit mai mult despre obiectivele culturale ale Maramuresului, biserici de lemn din patrimoniul UNESCO, bastioane si muzee, iata ca a venit timpul si pentru turism activ. Asadar, astazi ne vom aventura catre Creasta Cocosului, una dintre cele mai reprezentative formatiuni muntoase din aceasta frumoasa zona a tarii.

Rezervatia Creasta Cocosului a fost infiintata in anul 1954 si este o arie naturala protejata incadrata la categoria monumente ale naturii, fiind situata in Muntii Gutai, judetul Maramures. Puteti urma traseul marcat, ce incepe de la popasul Hanul Pintea Viteazul (Pasul Gutai), situat pe drumul ce face legatura intre Sighetul Marmatiei si Baia Mare, la aproximativ 35 km de orasul Baia Mare. De aici, veti ajunge in aproape doua ore si jumatate la creasta.

Traseul este excelent, strabatut de paduri si poieni ce ofera o priveliste superba asupra culmilor invecinate. Conditia fizica de invidiat nu este necesara, intrucat doar o scurta portiune este ceva mai abrupta, cea de la capatul traseului. Pe parcursul urcarii, veti traversa si o portiune din traseul vechiului drum al postalionului, pe care mergeau trupele Reginei Maria Teresa, pe vremea dominatiei austro-ungare.

Scopul principal al Rezervatiei Creasta Cocosului este cel de protectie si conservare elementelor naturale cu valoare si semnificatie ecologica, stiintifica si peisagistica deosebita, alaturi de diminuarea si prevenirea activitatilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale intr-un mod nociv fata de aria protejata. Se permit, insa, activitati traditionale desfasurate de proprietarii terenurilor, cu reglementarea acestora de catre Custodele Rezervatiei Creasta Cocosului. Asadar, veti intalni pe parcursul urcarii, turme de mioare, la pascut.

Punctul central al rezervatiei este chiar “Creasta Cocosului”, care da si numele rezervatiei, reprezentand o colina ascutita, crenelata, de circa 200 m lungime, aflata la o altitudine medie de 1200 m, cu o orientare spatiala aproape verticala, dupa directia NV – SE. La sud de creasta principalã se afla centrele miniere Baia Mare, Baia Sprie si Cavnic, centrul turistic Mogosa si Complexul Suior, iar la nord, peisajul idilic cuprinde taurile de munte Chendroaisei si Morarenilor. Creasta Cocosului reprezinta un loc de escalada excelent, fiind recomandat atat incepatorilor cat si celor avansati.

Aceasta suprafata, relativ restransa, este relativ vulnerabila, datorita afluxului de turisti si de vizitatori. Pentru ca actiunea de protectie sa fie una eficienta, este necesar ca si turistii care aleg sa parcuga traseul pana la Creasta Cocosului sa respecte regulile de baza ale protejarii naturi si ale interactiunii cu muntele. Din punct de vedere floristic Rezervatia ocroteste o diversitate de specii, dintre care amintim: ienuparul – Juniperus communis, jneapanul – Pinus mugo, afinul – Vaccinum myrtillus, merisorul – Vaccinium vitis-idaea, crinul de padure – Lilium martagon, parpian – Antennaria dioica, garofita – Dianthus cartusianorum. Din punct de vedere al faunei, cea mai periclitata specie de rapitoare identificata aici este acvila de munte – Aquila chrysaetos si acvila tipatoare mica – Aquila pomarina. Alaturi de acestea mai traiesc si alte specii cuibaritoare importante din punct de vedere al biodiversitatii: cristel de camp – Crex crex, sfrancioc rosiatic – Lanius collurio, buha – Bubo bobo.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *