Manastirea Govora
Construita in secolul al XV-lea, la poalele dealului Cosul Mare, in judetul Valcea, manastirea se impune ca un valoros monument de arta si arhitectura. Intre anii 1640-1645, domnitorul Matei Basarab restaureaza manastirea in vederea instalarii tiparnitei daruite de mitropolitul Petru Movila de la Kiev. Aici s-a tiparit in anul 1640 Pravila bisericeasca, tradusa de Mihai Moxa din limba slavona – prima carte in limba romana tiparita in Tara Romaneasca, iar incaperile in care a functionat vechea tipografie mai exista si astazi. In secolul al XVIII-lea, Constantin Brancoveanu restaureaza manastirea, ridicand si un impunator turn-clopotnita. Manastirea a suferit pierderi insemnate in timpul cutremurelor din 1940 si 1977, insa in urma reparatiilor, in interiorul bisericii, pe langa valoroasa pictura se gaseste o frumoasa catapeteasma originala, din lemn, sculptata in stil brancovenesc.
Manastirea Dintr-un Lemn
Coborand de la Raureni 12 kilometri spre sud pe DN 64, pana la Babeni si continuand la dreapta 10 pe un drum local, se ajunge la Manastirea Dintr-un Lemn. Edificiul a fost ridicat in anul 1646 de Matei Basarab, la marginea unei paduri de stejari seculari, pe locul unei bisericute construite in anul 1500 din lemnul unui singur astfel de stejar. De aici si denumirea “Dintr-un Lemn”. Legenda spune ca stejarul adapostea o icoana a Fecioarei Maria, care se afla acum in biserica manastirii. In muzeul Manastirii Dintr-un Lemn pot fi admirate valoroase icoane vechi si gravuri in lemn.
Manastirea Bistrita
Ctitorie de la finalul secolului al XV-lea a boierilor Craiovesti, ridicata in satul Bistrita, refacuta in vremea lui Serban Cantacuzino si recladita in secolul al XIX-lea. Pictura dateaza din anul 1850 si apartine lui Gheorghe Tattarescu. Inca din secolul XVII, in cadrul manastirii a functionat o scoala, iar in prima parte a aceluiasi secol aici a fost scrisa prima istorie a universaladin Tara Romaneasca, intitulata “Cronograful Tarii Romanesti”. Langa manastire se deschid Cheile Bistritei, cu pereti abrupti si guri de pesteri, descrise de Vlahuta ca “o lume a prapastiilor si valtorilor”. Mai multe despre istoria manastirii puteti gasi aici.
Manastirea Arnota
Este situata la 3 kilometri de Manastirea Bistrita, fiind asezata pe o colina, deasupra Cheilor Bistritei. Manastirea a fost construita de Matei Basarab in anii1633-1634 si este un monument reprezentativ pentru arhitectura si arta secolului al XVII-lea. In pronaos, sub o piatra de marmura sculptata, infatisand stema Tarii Romanesti, turnuri, tobe si semne de razboi, doarme marele ctitor “barbat intelept, indurator si milostiv… niciodata biruit ci biruitor…”. Frumoasa usa de la intrare a fost pusa de domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, in 1705-1706, atunci cand a construit si pridvorul cu turla in stil brancovenesc.
Calatorie placuta in Oltenia,
Echipa i-Tour
Pingback: Spre Polovragi si Cheile Oltetului |