Legenda “pietrelor lui Solomon” are mai multe variante, fiecare adanc inradacinata in istorie, avand puternice reminiscente pana in ziua de astazi.
In capatul de Sud-Vest al Scheiului (Brasov) se afla Pietrele lui Solomon, unul din obiectivele turistice ale Brasovului, iar toponimia si obiceiurile etnografice dovedesc centrul de existenta al vechiului sat, devenit Scheiul de azi. Cronicarul sas Julius Teutsch a descoperit la inceputul secolului al XX-lea urmele unei cetati cu ziduri si valuri pentru acces, locul fiind numit “Salamonsburg”. La fel, geograful Erich Jekelius apreciaza ca in trecut i se spunea locului “Cetatea Lui Solomon”, intrucat aici a fost o cetate.
Traditional scheienii au pastrat ideea de Cetate a Junilor pentru Pietrele lui Solomon, iar cele 2 stanci, care gazduiesc patrunderea in “cetatea lui Solomon”, se numesc “poarta de piatra”, caci aici se postau junii care pretindeau “vama” celor ce patrundeau la spectacolul de la Pietrele lui Solomon.
Legendele din jurul “Pietrelor lui Solomon” pastreaza comune fuga regelui maghiar Solomon si refugiul sau in interiorul formatiunilor denumite astfel. Sunt, insa, vehiculate doua astfel de legende.
Prima legenda: Cheile raului Solomon din Scheii Brasovului sunt cunoscute drept Pietrele lui Solomon, iar raul porta numele aceluiasi personaj. Solomon ar fi, dupa legenda, un rege maghiar care urmarit fiind de pagani a sarit cu calul sau, peste prapastia dintre stancile care marginesc defileul. Urmaritorii sai (turci sau tatari) au cazut in prapastie si astfel regele a scapat de dusmani. Amintirea acestei intamplari a fost pastrata in traditia orala romaneasca.
A doua legenda este mai poetica:
Se povesteste ca era odata un rege maghiar, pe nume Solomon, care a fost alungat de acasa de catre mama sa, pentru ca si-ar fi omorat fratele si ar fi fost blestemat de aceasta sa moara de indata ce va fi vazut de un om de rand. Greu blestem… Din dorinta de a se salva, Solomon fuge calare si reuseste sa ajunga pana in partile Brasovului fara a fi vazut de nimeni. Ajuns pe un munte da la marginea Brasovului el vede un cioban care isi paste oile. De frica sa nu fie vazut de acesta si sa moara, trage dintr-odata fraiele calului sa-l intoarca din drum. Dar calul se sperie si cade in prapastie cu tot cu calaret.
Se spune ca in acel moment muntele s-a despicat in doua formand Pietrele lui Solomon pe care le vedem si azi, iar Solomon inainte sa moara si-a asezat coroana de rege la radacinile unui copac, considerandu-se nedemn sa o mai poarte . De altfel coroana cu radacini o gasiti pe stema Brasovului, iar Solomon a ramas in amintirea brasovenilor prin Pietrele ce-i poarta numele.
Stema actuala, cu un trunchi de copac, cu 13 radacini si o coroana cu 3 lobi dateaza inca din anul 1429. Daca cea de-a doua legenda a Pietrelor lui Solomon are un sambure de adevar, inseamna ca intamplarile s-au petrecut inainte de anul 1429.
Multumim pentru informatii partenerilor nostri strategici, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Brasov.
Calatorie si descoperire placuta,
Echipa i-Tour
Pentru mai multe informatii:
https://sites.google.com/site/pietreleluisolomon/home/istoric