Foto Club Neamt, Vlad Luncanu, www.fotoclubneamt.ro

Păstrează căldura, atunci când afară temperatura scade

Foto Club Neamt, www.fotoclubneamt.ro 

Prietenii noştri de la Maia Outdoor, din Piatra Neamț,  ne-au trimis câteva reguli simple despre cum să ne îmbrăcăm în sezonul rece pentru mai mult confort termic. Iarna aduce peisaje spectaculoase pe traseele montane așa că este esențial să ne echipăm corespunzător, pentru a ne bucura de zile pline de mișcare, endorfine şi stare de bine.

Încălzește-ți corpul

Regula de bază atunci când temperaturile sunt scăzute este îmbrăcămintea stratificată. Aerul cuprins între straturi se încălzește și acționează ca o barieră termică. Cu cât mai multe straturi, chiar și subțiri, cu atât mai bună izolarea. Acesta metodă este mult mai eficientă decât un singur pulover mare și gros.

De exemplu: dacă îți este cald poți da un strat sau două jos, pe când în cazul unui singur strat gros fie rămâi cu el și îți este cald, fie îl dai jos și s-ar putea să îți fie prea frig.

Imbracamintea stratificată

Îmbrăcămintea stratificată te ajută să îți păstrezi temperatura. Iată articolele ce formează îmbrăcămintea stratificată:

Base layer – stratul de corp – este cel care vine în contact cu pielea. Rolul său este de a absorbi umezeala și păstra pielea uscată. Articolele de corp trebuie să fie din lână sau sintetice și, pe cât posibil, cât mai mulate pe corp. Vei observa că pot avea diferite grosimi și este bine să le alegi în funcție de nivelul de dificultate al traseelor.

De exemplu: pentru mai mult efort depus vei avea nevoie de respirabilitate mai mare și de aceea stratul de corp poate fi mai subțire și invers, în cazul în care stai mai mult pe loc stratul de corp poate fi mai gros.

Stratul termic – izolator – este la mijloc, purtat peste îmbrăcămintea de corp. Acest strat termic este format de obicei din polar, lână, puf sau izolație sintetică și are rolul de a menține temperatura corpului și permite în același timp respirabilitatea.

Un sfat util: dacă este foarte frig poți purta două straturi termice, un polar și o vestă cu puf de exemplu.

Stratul exterior – hard sau softshell – format din articolele ce intră în contact cu mediul extern. Vorbim aici de geaca și pantaloni care te protejează de vânt, ploaie sau zăpadă. Acestea au rolul de a izola aerul cald de dedesubt și împiedica umezeala să pătrundă. Stratul exterior nu ține neaparat de cald, de aceasta se ocupă stratul termic.

Există două tipuri de strat exterior – hardshell (geacă tehnica și suprapantaloni) – care este mai subțire, format în general dintr-o membrană laminată ce rezista bine la vânt, ploaie puternică și condiții de umezeală; și softshell – un strat mai flexibil, foarte respirabil care te protejează de vânt și de umezeala – dar nu-l lua în calcul la o ploaie torențială.

Protejează-ți extremitățile

Cea mai mare cantitate de căldură se pierde la nivelul extremităților: cap, mâini și picioare. Astfel, când temperatura scade nu porni la drum fără aceste accesorii esențiale:

Căciula – poate cea mai importanta în zilele reci. Poți alege modele din lână sau sintetice. Dacă îți este frig chiar și cu căciula mai poți câștiga câteva grade trăgând gluga de la geacă peste. Iar pentru zilele cu vânt puternic poți completa cu o mască sau bandană pentru gură şi nas.

Mănuși – mai groase sau mai subțiri, depinde de temperatură. Nu le lăsa acasă, gândindu-te că poți merge cu mâinile în buzunar (e foarte periculos pe munte). Cele cu un singur deget îți oferă o bună izolație termică, iar cele cu degete îți asigura dexteritate.

Șosete – de preferabil din lână merino sau fibre sintetice (nu bumbac) care îți oferă caldură și plus de confort. Ai multiple variante de șosete la alegere, special concepute pentru activitatea practicată și cu diverse tehnologii încorporate. Împreună cu o pereche de bocanci de piele cu membrană Gore-Tex ai asigurată impermeabilitatea și căldura în sezonul rece.

Mici bonusuri calde

Corpul tău este asemeni unei mici centrale termice astfel că un mic aport de “combustibil” îți va oferi un plus de căldură, mai ales atunci când stai pe loc. Dacă plănuiești o ieșire când temperatura este scăzută poți pune în rucsac:

Un termos cu ceai – pereții dublii ai termosului vor păstra lichidul cald mai mult timp și te vei putea încălzi rapid

Un arzător și un set de vase – dăcă vei pleca mai multe zile și temperaturile se anunță scăzute atunci o masă caldă va face cât o haină în plus. Poți prepara rapid o supă fierbinte ce te va încălzi și energiza.

Un mic sfat: poți agăța pe rucsac și un izopren subțire – atunci când faci un popas mai lung sau o pauza de masa te poți așeza jos fără a simți rece.

Deasemenea nu uita să te hidratezi. Chiar și în sezonul rece corpul pierde apă. Dacă temperatura exterioară scade, păstrează apa în recipiente izolate sau chiar în rezervoare în rucsac și oricât ar fi de tentant, nu consuma alcool să te încălzești, te va deshidrata.

Te așteptăm la Maia Outdoor și online cu articole și accesorii numai bune pentru drumeții în sezonul rece.

Cărări cu soare îți dorim.

Mulțumim, Maia Outdoor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *