Parcul National Semenic, judetul Caras – Severin

Daca vineri va povesteam despre Cascada Bigar, iata cu ce va mai puteti delecta privirile in imprejurimi! Parcul National Semenic este situat in sud-vestul României, mai precis in centrul judetului Caras – Severin. Principalele intrari in parc sunt prin localitatile Resita, Caraşova, Anina, Prigor, Crivaia si Gărâna. In interiorul parcului, accesul este permis pe cele 9 trasee turistice marcate si pe drumurile publice.

Parcul are o suprafata de 36.214 ha cu altitudini cuprinse intre 200 si 1447m (Vf. Gozna) si este situat pe unitatile montane Anina si Semenic, avand un peisaj caracteristic de zona carstica si zona impadurita.

Iata ce obiective turistice adaposteste Parcul National Semenic:

– Peştera Gaura Turcului, in apropierea localitatii Reşiţa-Cuptoare

– Cetatea Caraş (Graţ), in apropierea localitatii Caraşova. Iniţial a avut o forma ovoidala, cu blocuri mari, elementele exterioare sunt reprezentate de cele 2 sanţuri de aparare sapate in stanca naturala pe latura de nord-est, aceasta fiind singura cale de acces. Din zidul de incinta, cu grosimi intre 1.7 si 3.2 m s-au pastrat fragmente pe latura nordica, in interiorul incintei se observa urmele unui rezervor circular de apa. Prima atestare: cetatea regala Regalis – comitatul regal de Caraş, in anul 1200; Cetatea Castrum de Crassou – una dintre cele 13 cetăţi din Comitat, in anul 1323; este cucerita de Turci, apoi decade incepand cu anul 1552.

– Situri subterane: Pestera Gaura Popovat, Pestera Cuptorul Ciumei, Pestera cu Plut, Pestera Cuptorul Porcului, Pestera cu Oase, Pestera Racovita, Pestera Liliecilor, Pestera Tapului

– specii de animale care populeaza parcul: salamandra, vipera cu corn, barza neagra, soimul, urs, lup, ras, jder, iar pesterile adapostesc diferite specii de lilieci

Bogatia in specii de plante a Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului este rezultatul conditiilor variate de clima si relief pe care acestea le ofera dezvoltarii lumii vegetale. Pe teritoriul parcului au fost identificate un numar de 1.086 specii de plante. De exemplu, Rezervaţia Izvoarelor Nerei, situata pe versantul sudic al Semenicului, in bazinul superior al Nerei adaposteste o vegetatie forestiera construita apropape in intregime din fagete seculare pure, iar impresia pe care o produc fagetele din rezervatie este coplesitoare.

Parcul National Semenic

In perimetrul Parcului National Semenic exista zone cu protectie stricta (unde sunt permise doar activitatile de cercetare, educatie si ecoturism) si zone cu protectie integrala (unde, in plus, este permis pasunatul animalelor). Acestea sunt:  Izvoarele Nerei, Cheile Caraşului, Izvoarele Caraşului, Cheile Gârlistei, Lacul Buhui, Pestera Comarnic si Pestera Popovaţ.–

In Parcul National Semenic, precum si in alte zone naturale protejate, activitatile permise sunt foarte restranse. Acestea constau in: pomicultura,  agricultura, cresterea animalelor (permise comunitatilor aflate pe teritoriul parcului); activitatile educative: folosirea ariei protejate ca sala de clasa în aer liber, stagii de carstologie, biologie, tehnici alpine; activitati turistice cu tendinta sper ecoturism: drumetie, speologie, alpinism, sporturi de iarna, dezvoltarea agroturismului în zona limitrofa parcului.

Asa cum mentionam la inceputul articolului Parcul dispune de 9 trasee turistice, care va vor duce prin locuri de o deodebita frumusete. Site-ul rezervatiei le prezinta in detaliu pe fiecare, chiar aici. De asemenea, nu uitati sa luati si una din hartile puse la dispozitie!

Echipa i-Tour va ureaza descoperire placuta!

Sursa info si foto aici.

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Redescopera valorile! Banatul |

  2. Pingback: Semenic, statiunea si muntii |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *