Parcul National Piatra Craiului

La munte, parca iarna se apropie mai repede. Deja, muntii nu mai sunt atat de accesibili pentru drumetii si descoperiri, devenind acum si mai misteriosi. Va invitam, asadar, sa va faceti planuri pentru ultimele week-end-uri de toamna sau pentru anul viitor, visand inca de acum, la Muntii Piatra Craiului.

Localizare

Cu siguranta i-ati admirat sau poate chiar i-ati escaladat, in drumetiile sau vacantele petrecute in Bran, Moeciu, Zarnesti si Dambovicioara. Caci Parcul National Piatra Craiului este situat in Carpatii Meridionali incluzand Creasta Pietrei Craiului, in totalitate, precum si culoarele Rucar-Bran si Rucar-Zarnesti. Parcul National Piatra Craiului se extinde pe raza judetelor Brasov si Arges, incluzand localitati precum Zarnesti, Moeciu (satele Magura si Pestera), Bran, Rucar si Dambovicioara. Suprafata totala a Parcului este de 14773 ha din care 7806 ha in judetul Brasov si 6967 in judetul Arges.

Obiective turistice

Principala atractie o constituie creasta calcaroasa, cu o lungime de 25km, orientata pe directia NE-SV, care atinge altitudinea maxima la Vf. La Om (Piscul Baciului) 2238m. Ea reprezinta cea mai lunga si mai inalta creasta calcaroasa din tara.

Dintre formele de relief carstic, cele mai cunoscute sunt: Acul Crapaturii si Orga Mare in partea nordica,  Turnurile Dianei si arcadele de la Zaplaz in partea centrala si Marele Grohotis si Ceardacul Stanciului in partea sudica. Pestera de la Coltii Chiliilor, care adapostea localnicii in sec XV in timpul invaziilor turcesti, alaturi de Pestera Dambovicioarei sunt cele mai vizitate pesteri din cadrul Parcului National Piatra Craiului.

O alta atractie, in special pentru alpinisti, sunt Prapastiile Zarnestilor, in partea nordica a masivului, si Cheile Dambovitei, Dambovicioarei si ale Brusturetului, in partea sudica, cu trasee de catarare cu diferite grade de dificultate.

Parcul National Piatra Craiului adaposteste mai multe tipuri de habitate si specii de interes european. Dintre acestea mentionam: tufarisuri de Pinus mugo si Rhododendron myrtifolium, pajisti alpine si subalpine pe substrat calcaros, grohotisuri calcaroase si de sisturi calcaroase din etajul montan pana in cel alpin, fanete montane, paduri de fag de tipul Luzulo-Fagetum, paduri acidofile montane de molid etc. Dintre speciile de interes european  intalnite aici amintim:lupul, rasul, ursul brun, cocosul de munte, bufnita, ciocanitoarea neagra. Pe teritoriul parcului au fost identificate 1183 de specii si subspecii de plante superioare. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt: garofita Pietrei Craiului, endemit strict local care reprezinta in acelasi timp si simbolul floristic al masivului, floarea de colt, macul galben, sangele voinicului, papucul doamnei, bulbuci, ghintura galbena etc.

Muntii Piatra Craiului sunt cunoscuti si pentru satele de munte cu gospodariile risipite pe dealuri, unde localnicii au pastrat inca traditiile seculare, in armonie cu natura, obiective turistice care nu trebuie ratate la vizitarea Parcului National Piatra Craiului.

Acces

Zarnesti – principala poarta de intrare in parc permitand accesul in partea de nord-nord-est si nord-vest a masivului. De la Zarnesti sunt doua rute principale de acces in parc. Una este spre Plaiul Foii (pentru partea de nord-vest) iar cealalta prin Prapastiile Zarnestului-Cabana Curmatura-La Table (pentru partea de nord-est).

Dambovicioara – Intrarile in traseele turistice din zona sunt urmatoarele:
– Podul Dambovitei – Dambovicioara – Ciocanu – La Table – Refugiul Grind (acces cu autovehicolul , in timpul verii pana in satul Ciocanu) si Podul Dambovitei – Brusturet – Saua Funduri – Marele Grohotis sau ruta care face legatura cu traseul de creasta: Brusturet – La Table – Refugiul Grind (acces cu autovehicolul pana la Brusturet);
– Dambovicioara – Satic – Garofita Pietrei Craiului (acces cu autovehicolul, pana la bariera de la intrarea pe Valea Dragoslovenilor). Intrarile in traseele turistice de la Cabana Garofita Pietrei Craiului sunt spre Marele Grohotis si Saua Funduri spre Zaplaz si de la Garofita Pietrei Craiului spre Saua Tamas – Plaiul Foii.

Bran – Intrarea in traseele turistice din zona se face pe la “Inima Reginei” spre satul Magura.

Moeciu – Pestera (vara)- Se intra in traseele turistice spre Cabana Curmatura, Refugiul Grind, Cabana Brusturet.

Fundata – sat Sirnea – Reprezinta intrarea spre urmatoarele trasee turistice :
– din satul Sirnea spre La Table, Refugiul Grind si Varful Piscul Baciului;
– din satul Fundata spre La Table prin Curmatura Foii

Accesul in parc se face pe baza de bilet, in valoare de 5 lei si cu o valabilitate de 7 zile, sau prin intermediul unui abonament valabil 6 lui, in valoare de 20 de lei. Biletul si abonamentul pot fi achizitionate de la Centrul de Vizitare al Parcului National Piatra Craiului  (Str. Toplita nr. 150, Zarnesti), Posta Zarnesti  (Str. Tiberiu Spirchez nr. 12A) si Cabana Plaiul Foii.

O metoda inovativa de cumparare a biletului este si prin SMS la numerele 7465, 1352 si 1353. Mai multe detalii despre procedura puteti gasi pe pagina oficiala a parcului:  Parcul National Piatra Craiului.

Trasee in Muntii Piatra Craiului, cu plecare din Zarnesti, veti gasi pentru toate puterile si categoriile de pregatire fizica, descrise foarte frumos, pe site-ul Zarnesti – Piatra Craiului. Toate traseele din Piatra Craiului se afla, insa, pe site-ul Carpati.org., precum si pe pagina oficiala a parcului, cu mentiunea ca aici trebuie sa bifati casuta Trasee turistice, situata in josul hartii.

Descoperire placuta si va rugam folositi traseele marcate!!

Echipa i-Tour

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *